Kako‌ ‌dobiti‌ ‌crnogorsko‌ ‌državljanstvo‌ ‌-‌ ‌sve što treba da znate

U posljednje vrijeme zabilježen je porast zahtjeva za crnogorski pasoš, a razlozi za ovo su mnogobrojni. Crna Gora ima mnogo toga da ponudi svojim građanima – od prelijepe prirode i živopisnog okruženja, do autentičnog Evropskog stila života, u gradovima koji nikada ne spavaju. 

Još jedna prednost Crne Gore ogleda se u njenom fantastičnom geografskom položaju, koji omogućava da se do drugih evropskih država i metropola, stigne brzo i jednostavno. Zbog svega navedenog, crnogorsko primorje postala je atraktivna destinacija strancima.

Pored jednostavnog dobijanja pasoša, strani investitori nailaze i na druge brojne benefite života u ovoj državi, kao što su brojne poreske olakšice i premium nekretnine u Crnoj Gori sa najboljim odnosom cijene i kvaliteta u regionu.

U nastavku ovog teksta, možete se detaljno informisati o procesu i uslovima za dobijanje crnogorskog pasoša.

Kako dobiti crnogorsko državljanstvo - uslovi i procedura

Uslovi za dobijanje crnogorskog državljanstva regulisani su Zakonom o Crnogorskom državljanstvu, odobrenim od strane Parlamenta 2008. Godine.

Ovaj Zakon propisuje da se crnogorsko državljanstvo stiče pod sljedećim uslovima:

 • Porijeklom;
 • Rođenjem na teritoriji Crne Gore;
 • Prijemom;
 • Na osnovu međunarodnih ugovora i sporazuma.

#1 Kako dobiti crnogorsko državljanstvo po odredbi o porijeklu

Po 5. članu Zakona o Crnogorskom državljanstvu, regulišu se uslovi za dobijanje državljanstva na osnovu crnogorskog porijekla.

Naime, pravo na crnogorsko državljanstvo po porijeklu imaju sva djeca čiji su roditelji crnogorski državljani u trenutku djetetovog rođenja. Drugi slučaj podrazumijeva da je dijete rođeno na teritoriji Crne Gore, sa jednim roditeljem koji je nosilac crnogorskog državljanstva u trenutku rođenja.

Ukoliko je dijete rođeno na teritoriji druge države, roditelj može podneti zahtjev za državljanstvo djeteta u slučaju da je i sam nosilac crnogorskog državljanstva u momentu rođenja djeteta, a ako je drugi roditelj nepoznat ili bez prebivališta. 

Specijalni slučajevi poput usvajanja, regulisani su članom 6, istog zakona.

#2 Kako dobiti crnogorsko državljanstvo po odredbi o rođenju na teritoriji Crne Gore

Možda će vas iznenaditi ova činjenica, ali rođenje na teritoriji Crne Gore, ne garantuje vam automatski i državljanstvo! Ukoliko su djetetovi roditelji nepoznati, ili je rođeno dijete pronađeno na teritoriji Crne Gore, moraće da se podnese zahtjev za državljanstvo Crne Gore prije navršenih 18 godina.

#3 Kako dobiti crnogorsko državljanstvo po odredbi o prijemu

Ukoliko ispunjvate sljedeće uslove, čestitamo! Možete podnijeti zahtjev za crnogorsko državljanstvo, no ipak, postoji priličan broj uslova koje ćete morati da ispunite, a oni su sljedeći:

 • Stariji ste od 18 godina
 • Odrekli ste se državljanstva druge države
 • Imate legalan i kontinuiran smještaj u Crnoj Gori minimum 10 godina, prije nego što ste podnijeli zahtjev za državljanstvo
 • Imate smještaj i osigurani priliv novca u Crnoj Gori koji je dovoljan tako da pokrije troškove života i obezbijedi socijalnu sigurnost
 • Imate čist kriminalni dosije
 • Imate osnovno znanje crnogorskog jezika
 • Izmirili ste sva zakonska dugovanja prema državi, kakva su npr. Porezi, prije nego da ste podnijeli zahtjev za državljanstvo

Ukoliko ne ispunjavate neke od ovih uslova, i dalje možete dobiti crnogorsko državljanstvo, u slučaju da vlada prepozna vas ili vaš rad u oblasti ekonomije, nauke, sporta, kulture takav, da je od nacionalnog značaja.

Crnogorski zakon zahtijeva legalno i kontinuirano stanovanje unutar granica države, najmanje pet godina sa suprugom, da bi se stekli uslovi za apliciranje za državljanstvo. Ipak, ukoliko ste u braku sa crnogorskim državljaninom minimum tri godine, takođe je moguće podnijeti zahtjev za državljanstvo.

#4 Kako dobiti crnogorsko državljanstvno na osnovu klauzule o međunarodnim ugovorima i sporovima

Crnogorsko državljanstvo može se zahtijevati i na osnovu međunarodnih ugovora i sporova potpisanih od strane Crne Gore.

Dualno državljanstvo 

Crna Gora dozvoljava svojim državljanima da zadrže dualno državljanstvo, pod uslovom da je recipročno.

Međutim, uopšteno govoreći, dualno državljanstvo u Crnoj Gori nije dozvoljeno, osim pod uslovom da bileteralni sporazum nalaže drugačije.  

Prema članu 8 Zakona o Crnogorskom državljanstvu, odricanje prethodnog državljanstva je uslov za podnošenje zahtjeva za crnogorsko. 

Izuzetak od ovoga predstavljaju svi građani koji su bili u posjedu dualnog državljanstva prije proglašenja nezavisnosti Crne Gore. 

Procedura za zahtijevanje crnogorskog državljanstva 

Moguće je da vam poslije svega navedenog, procedura za zahtijevanje crnogorskog državljanstva djeluje jako komplikovano, no nemojte se zastrašiti. Uz par izuzetaka, dobijanje crnogorskog državljanstva nije naročito zahtjevan proces.

Kako bi uspješno predali zahtjev, biće potrebno da dostavite nekoliko ličnih dokumenata za sebe i članove vaše porodice, a oni su sljedeći:

 • Prijavni formular za državljanstvo
 • Ovjerena kopija pasoša (sa pečatom)
 • Izvod iz matične knjige rođenih
 • Izvod iz matične knjige vjenčanih
 • Polisa zdravstvenog osiguranja, važeća u Crnoj Gori
 • Lekarska potvrda kojom se dokazuje da ne bolujete od zaraznih bolesti
 • Dokument koji je dokaz o porijeklu vaših sredstava za investiciju i naknade

Kada podnesete zahtjev, agent – predstavnik vlade, će vas ocijeniti, te odlučiti da li predstavljate pogodnog kandidata za Crnogorsko državljanstvo. 

Prednosti crnogorskog pasoša

Brojne su prednosti crnogorskog pasoša i državljanstva. Od proglašenja nezavisnosti, Crna Gora tranzitira ka tržišnoj ekonomiji, prioritizujući strane investicije, naročito u granama industrije turizma i nekretnina.

Ekonomija države bilježi stabilan rast, a program ekonomskog državljanstva zaključio je vladine težnje da privuče strane investitore u zemlju, i time dalje konsoliduje ekonomiju Crne Gore.

Relativno stabilna ekonomija, predivna priroda i okolina, geografski položaj i poznato gostoprimstvo crnogorskog naroda, rijetko koga ostavlja ravnodušnim, te nije ni čudo što ova država privlači tako velik broj turista.

#1 Odlična povezanost sa ostatkom Evrope

Iako je jedna od najmanjih država u Evropi, Crna Gora ima zavidan geografski položaj sa direktnim izlazom na Jadransko more. Uz crnogorski pasoš i poziciju, imaćete fantastičnu priliku globalne mobilnosti, koja podrazumijeva pristup čak 124 evropskih zemalja bez vize.

Porto Montenegro jedna je od najraskošnijih marina na svijetu, a stambeno naselje unutar kompleksa Porto Montenegro, daće vam savršenu polaznu tačku za dalje obilaske i putovanja u okolne zemlje!

#2 Nevjerovatna priroda i visok kvalitet života

Crna Gora nadaleko je poznata po svojim prirodnim ljepotama. Smještena između mora i planina, uz prijatnu mediteransku klimu, daće vam neograničene mogućnosti za aktivni odmor i način života optimalan za psiho-fizičko blagostanje.

Crnogorski narod poznat je po svojoj ljubaznosti i gostoprimstvu, te vas pozivaju da iskusite autentični evropski način života, i napravite nezaboravne uspomene uživajući u bogatom noćnom životu

Kada se na ovo doda i činjenica, da u svim prednostima možete uživati, ne izdvajajući velike sume novca, nemamo sumnje da, crnogorsko primorje, nema konkurenciju!

Sve veća svijest ljudi o važnosti kvalitetnog života, pozicionirala je Crnu Goru na tržištu nekretnina kao jednu od najcjenjenijih kod kupaca kojima je zdravlje na prvom mjestu. 

#3 Odlična prilika za investiciju usljed niskih poreza

Tržište nekretnina u Crnoj Gori, privlači strane investitore već godinama unazad, te uz brojne poreske olakšice, predstavlja stabilnu investiciju i u budućnosti. Crnogorsko tržište nudi luksuzne nekretnine premium kvaliteta, koje prate povoljne cijene.

Na osnovu svega pomenutog, nije ni čudo što se mnoge poznate ličnosti i biznismeni, odlučuju, ne samo na odmor, već i na investicije, upravo u ovoj zemlji! 

Kupovinom imovine unutar Porto Montenegro stambenog kompleksa, osiguravate sebi sigurnu investiciju sa brojnim povlasticama, poput niskih poreza, multikulturalne sredine i mjesta pogodnog za zdrav život i odmor. 

Svojim najnovijim projektom Boka Place, Porto Montenegro sada vam daje priliku da se prijavite na program ekonomskog državljanstva uz kupovinu nekretnine unutar SIRO hotel-managed complexa.

Postoji više nego dovoljno razloga da razmotrite Crnu Goru kao vaše sljedeće mjesto stanovanja ili investiranja. Toplo preporučujemo da zgrabite ovu nevjerovatnu priliku, i sebi obezbijedite doživotno državljanstvo i život vrijedan življenja – u divnoj mediteranskoj zemlji.