Old house

Selidba u Crnu Goru – kompletan vodič za preseljenje

Konačno ste odlučili da ispunite svoj san i da kupite nekretninu u Crnoj Gori, na prelijepoj obali Jadranskog mora? Ne možete da dočekate da uživate u svim čarima života na moru u vašoj novom, fenomenalno uređenom domu?

Međutim, prije nego što realizujete te prelijepe, dugoočekivane trenutke, da li ste ikada razmišljali o tome kako zaista izgleda selidba u Crnu Goru? Koji su to neophodni koraci bez kojih je preseljenje u Crnu Goru gotovo nemoguća misija?

Bez obzira što djeluje jednostavno, selidba u Crnu Goru može da bude jedan veoma izazovan i komplikovan poduhvat, naročito ako niste adekvatno informisani oko čitavog procesa.

Kako bi cijeli proces prošao na najbolji mogući način i bez ikakvih problema, evo šta sve treba da znate prije preseljenja u Crnu Goru

#1 Odlična priprema prije selidbe je od ključnog značaja

Tokom prethodne decenije, obala Jadranskog mora je postala jedna od najpopularnijih atrakcija za preseljenje. Veliki broj ljudi širom svijeta mašta o životu na moru, a Crna Gora je postala jedna od najželjenijih destinacija za tako nešto.

Međutim, selidba u Crnu Goru zahtijeva odličnu pripremu mjesecima, čak i godinama prije konačnog poteza. Kako je Crna Gora prilično mala zemlja, pravila preseljenja su prilično striktna i moraju da se maksimalno ispoštuju.

Preseljenje u Crnu Goru zbog posla – sva neophodna dokumentacija

Za američke državljane, postoji nekoliko načina kako mogu da dobiju dozvolu stalnog boravka u ovoj zemlji. Najprije, ukoliko se selite u Crnu Goru zbog posla, možete da očekujete stalnu ili privremenu radnu boravišnu dozvolu.

Kako bi aplicirali za nju, potreban vam je: važeći pasoš, diploma, dokaz da niste krivično gonjeni, izvod iz matične knjige rođenih i vjenčanih (ukoliko ste vjenčani), kao i dokaz o vlasništvu nekretnine.

U Crnoj Gori, moći ćete da pripremite dokumente za zdravstveno osiguranje kao i prevod za svaki od njih. To bi trebalo da uradi licencirani prevodilac.

Preseljenje u Crnu Goru zbog studija, braka ili nečeg trećeg

Preseljenje zbog studija će omogućiti studentu boravišnu dozvolu za život u Crnoj Gori. Ukoliko su vaši razlozi za preseljenje zbog sklapanja braka sa stanovnikom Crne Gore, moći ćete da dobijete stalnu boravišnu dozvolu.

Svi oni koji se sele zbog kupovine nekretnine u ovoj zemlji, ukoliko je vrijednost te nekretnine prilično visoka, iznad određene cifre, moći će da apliciraju za boravišnu dozvolu.

Rooftops and crusier

#2 Napravite detaljnu listu prije preseljenja u Crnu Goru

Nakon dobre pripreme, koja podrazumijeva prikupljanje sve neophodne dokumentacije, odlična stvar je pravljenje detaljne liste koraka selidbe kako bi imali odličnu kontrolu oko čitavog procesa preseljenja.
Evo kako bi ta lista trebalo da izgleda:

  • Aplicirajte za boravišnu dozvolu na vrijeme, mjesecima prije dolaska
  • Angažujte advokata i agenta za nekretnine koji će vam pomoći u pronalasku posjeda
  • Pronađite odličnu agenciju za selidbe
  • Informišite se o svim aksama i legalnim zahtjevima
  • Otvorite bankovni račun u Crnoj Gori
  • Naučite kako funkcioniše cijeli sistem u ovoj zemlji

Kada sastavite ovu listu, vreme je za akciju!

#3 Odlučite kakvu vrstu nekretnine želite da kupite

Prije nego što se preselite u Crnu Goru, morate da odlučite kakvu vrstu nekretnine želite da kupite. Postoji širok dijapazon nekretnina koje su na prodaju, a mnoge od njih s nalaze u turističkim mjestima.

Najpopularnije vrste nekretnina u ovoj zemlji su:

  • Apartmani na obali, sa pogledom na more
  • Vile koje su blizu većih gradova, sa prelijepim baštama
  • Posjedi koji vam pružaju neograničene mogućnosti za gradnju kuće iz snova

Standardne takse prilikom kupovine nekretnine u Crnoj Gori

Šta god da odlučite da kupite, dobro je da unaprijed imate određen budžet koji ste spremni da potrošite na nekretninu. Kada pronađete savršenu nekretninu, moraćete da platite određen set taksi.

Ukoliko kupujete već postojeću nekretninu, porez na prijenos je oko 3% od procijenjene vrijednosti. S druge strane, ukoliko kupujete novu nekretninu, moraćete da izdvojite za taksu 21% od ukupne vrijednosti te nekretnine.

#4 Pronađite iskusnog imigracionog advokata

Jedna od najvažnijih stvari koju morate da uradite, ukoliko razmišljate o kupovini nekretnine u Crnoj Gori, jeste da pronađete iskusnog imigracionog advokata koji će vam pomoći oko čitavog procesa kako ne bi došlo do potencijalnih problema ili nepravilnosti.

Ovo je od velike važnosti, posebno kod onih koji ne govore crnogorski jezik, pritom može olakšati čitav proces oko selidbe i pojednostaviti sve nejasnoće koje bi potencijalno usporile ili onemogućile čitav ovaj proces.

Imigracioni advokat će moći da vam pomogne oko čitavog procesa dobijanja boravišne dozvole, kupovine nekretnine, angažovanja računovođe za takse, otvaranja bankovnog računa, i tome slično.

Taksa za advokata je između 100 eura i 1000 eura po transakcji.

Rooftops

#5 Angažujte profesionalnog agenta za nekretnine u Crnoj Gori

Najbolji i najlakši način za pronalaženje savršene nekretnine u Crnoj Gori jeste uz pomoć iskusnog agenta za nekretnine koji će vas lišiti nepotrebnog gubitka vremena i tumaranja u mraku, dok pokušavate da nađete odgovarajuću nekretninu.

Kao stranac, dozvoljeno vam je da kupite nekretninu u ovoj zemlji isključivo preko ugledne agencije, uz profesionalnu pomoć njihovih obučenih agenata, jer ćete u suprotnom potencijalno potrošiti više novca nego što je to zaista neophodno.

Odličan agent je onaj koji će da vam ponudi najbolju moguću cijenu i koji će vam uvijek biti na raspolaganju za potencijalna pitanja i nedoumice oko čitavog procesa.

Taksa za agenta za nekretnine je između 3 i 6% od ukupne vrijednosti nekretnine.

#6 Agencija za selidbe u Crnoj Gori vam može biti od velike pomoći

Nakon kupovine vaše kuće iz snova i sređivanja sve dokumentacije prije same selidbe u Crnu Goru, finalni korak podrazumijeva pronalazak odlične agencije za selidbe koja će premjestiti sve vaše stvari na vašu novu adresu.

Postoji dosta agencija za selidbe u Crnoj Gori koje posluju širom svijeta i podrazumijevaju selidbu stvari vazdušnim, drumskim i morskim putem. Oni su specijalizovani za kompletnu uslugu preseljenja na najefikasniji mogući način.

Iskusite život u Crnoj Gori kao pravi crnogorski građanin

Preseljenje u Crnu Goru je jedna od najboljih životnih odluka koju možete da napravite. Život na obali mora, u okruženju prelijepe crnogorske prirode, dok uživate u njihovoj kulturidomaćoj hrani i piću, može da bude savršena stvar za vašu dušu i psihu.

Ova evropska zemlja, nadomak Jadranskog mora, je fenomenalno mjesto za opuštanje, uživanje u istraživanju njihove bogate istorije i važnih, istorijskih mjesta. Možete da isprobate razne avanture na vodi ili kopnu i da se osjećate kao pravi crnogorski građanin u društvu ljubaznih lokalaca.

Posjeta ili preseljenje u Porto Montenegro

Ukoliko posjećujete ili se selite u Porto Montenegro, možete da uživate u njegovoj predivnoj marini, koja je savršeno mjesto za vašu jahtu ili brod, da jedete u najboljim restoranima na Jadranskoj obali, da kupujete odjeću vaših omiljenih, luksuznih brendova, da iskusite sve čari prelijepo uređenih plaža, i tome slično.

Šta god poželite da iskusite u Crnoj Gori, možete to da ostvarite i da živite punim plućima u jednoj nevjerovatnoj i jedinstvenoj zemlji.