Vaš vodič za vrijeme u Crnoj Gori

Vjerovatno ste nekad planirali da posjetite Crnu Goru, ali vrijeme nikad nije bilo na vašoj strani – što u vidu vremenske prognoze, što generalno, u smislu perioda. U svakom slučaju, vremenski uslovi su faktor koji, i da hoćemo, ne možemo da ignorišemo, ili bar ne efektivno, naročito ako se spremamo na putovanje koje iznad svega želimo da nam bude što prijatnije moguće.

Naravno, avanturistima i zavisnicima od adrenalina malo lošeg vremena ne predstavlja preprijeku, ali nama ostalima je vrijeme element po kom najčešće oblikujemo naše putovanje. Crna Gora je po tom pitanju prilično posebna, budući da se vrijeme u Crnoj Gori bazira na geografiji određenoj područja.

Za sve vas koji tražite više od ljetnjeg odmora, krstarenja ili vikend putovanja, i želite da upoznate našu šarmantnu zemlju na temeljniji način, pogledajte naš vodič za vrijeme u Crnoj Gori koji će vam pružiti korisne smjernice kad budete planirali svoje putovanje.

Family enjoying pool time

Vremenska prognoza u Crnoj Gori - ljetnji rezime

Veliki broj ljudi najčešće posjećuje Crnu Goru za vrijeme ljetnjih mjeseci, što je očekivano, a gledajući širi vremenski okvir, riječ je uglavnom o mjesecima između aprila i oktobra. Ovaj period je definitivno najbolji izbor kada je riječ o upoznavaju Crne Gore do detalja, budući da za to vrijeme imate najbolje ponude vezano za letove, krstarenja, čartere ili ture generalno.

Boka Kotorska je najpopularnija regija za posjetu u ovom periodu, a najbolja varijanta za smještaj su bez premca apartmani u Porto Montenegru. Kada je u pitanju vremenska prognoza u Crnoj Gori u gradovima duž Boke, situacija se neće razlikovati toliko ako riješite da posjetite jedan ili više njih.

Vremenska prognoza Crna Gora - primorje

Vrijeme u Crnoj Gori tokom ljeta na primorju je uvijek toplo i suvo, sa sporadičnim, intenzivnim olujama koje ne traju duže od sat vremena. Temperature obično variraju između 20 i 39 stepeni tokom dana, naročito u julu i avgustu, kada je su sunčani dani praktično zagarantovani. Noći nisu ništa manje toplije od dana, pa sve one aktivnosti u kojima uživate dok je sunce visoko na nebu, možete dodatno da pojačate kada zađe.

Kada je u pitanju vremenska prognoza Ulcinj je možda malo specifičan, budući da se nalazi južnije od ostalih primroskih gradova. Uzevši to u obzir, ljeta su izuzetno topla i sunčana, za razliku od kotoroskog zaliva koji je uvučen, što omogućava blaže temperature i za vrijeme najvrelijih dana.

Izvan ovog perioda vidjećete da je većina primorskih hotela i odmarališta zatvorena do početka sljedeće ljetnje sezone, što ne bi trebalo da vas brine jer je vrijeme u Crnoj Gori promjenljivo i pogodno za planiranje druge vrste putovanja, ne samo ljetovanja.

Storm in the mountains

Vrijeme u Crnoj Gori tokom zime

Budući da je riječ o mediteranskom podneblju, slobodno se može reći da je vrijeme u Crnoj Gori tokom zime blago, jer temperature ostaju u rangu podnošljivih, između 0 i 15 stepeni. Naravno, ovo ne znači da možete da idete napolje bez jakne, ali takođe ne znači ni da su vam potrebni slojevi. 

Kiša je jedan od pratećih elemenata zime u Crnoj Gori, što ima i svojih prednosti jer je rezultat toga nevjerovatno zelen pejzaž koji odmara oči. U danima kada ne pada kiša, duva sjeverni vjetar koji zapravo garantuje odsustvo kiše, međutim definitivno zahtjeva dodatne slojeve ako izlazite napolje.

Vrijeme u Crnoj Gori na planinama

Na početku smo već naglasili da vrijeme u Crnoj Gori mahom zavisi od geografije i specifičnih karakteristika određenog područja, budući da jedan dio zemlje izlazi na Jadransko more, dok je drugi planinski. Razlika u temperaturama, a samim tim i u vremenskoj prognozi, između obale i planina je značajna, što se najviše primjećuje tokom ljeta.

Na planinama je tokom ljeta svježe, praćene povjetarcem i vazduhom koji se ne može zagrijati tako brzo kao na obali, pa stičete utisak da je prohladno. Ovo može biti prijatna promjena za one koji nisu toliki ljubitelji ljetnjih vrućina i provođenja vremena na plaži, jer vam dopušta duže šetnje i druge aktivnosti koje izbjegavate kada su temperature napolju previsoke.

Napunite baterija na Žabljaku

Žabljak se nalazi na planini Durmitor, jednoj od 5 nacionalnih parkova u Crnoj Gori. Ove oaze prirode su kao stvorene za duge šetnje, planiranje ili opuštanje, budući da ovaj mali gradić raspolaže odličnim smještajnim kapacitetima. Skijanje je ovdje imperativ tokom zime, dok su ljeta blaga i sa temepraturama koje variraju između 20 i 30 stepeni. 

Dnevni izlet do Lovćena

Kada već govorimo o vremenskim uslovima, možda su primorski gradovi očigledan izbor kada je riječ o kupanju i sunčanju, ali postoji jedna, možda ne toliko očigledna opcija koja se nadvija nad njima, a to je planina Lovćen. Lovćen je takođe nacionalni park koji krije nevjerovatne primjerke flore i faune, ali pored divljine koja je sastavni dio ove planine, Lovćen je savršeno utočište za sve one koji požele da vrijeme teče malo sporije.

Sun peeking through the clouds

Idealno vrijeme u Crnoj Gori za krstarenje ili road trip

Kao što smo ranije spomenuli, postoje oni idealni periodi tokom godine koji su kao stvoreni za posjetu Crnoj Gori, na način koji vama najviše prija. Na primjer, naravno da se od vas ne očekuje da se opredijelite za krstarenje Jadranom usred zime, ili s druge strane, za road trip na plus 30 stepeni, zbog čega smo sastavili mini – vodič koji će vam pomoći upravo oko ovakvih dilema.

Vrijeme u Crnoj Gori u junu i septembru - kao stvoreno za krstarenje

Ako se dvoumite kada da odete na čarter jahtom ili duže krstarenje jadranskom obalom, jun je apsolutni favorit budući da obilježava početak ljetnje sezone, kada gužve na obali još uvijek nisu uzele maha. 

Ako se pak odlučite za jun kao vrijeme za mediteransko krstarenje, onda je Crna Gora na ovom krstarenju svakako neizbježna stanica. Dok pravite pauzu u našim vodama, preporučujemo da se obavezno usidrite u Portovu marinu, koja osim što je najfukcionalnija u cijeloj zemlji, pruža bezbroj mogućnosti da se opustite i prepustite uživanju prije nego što nastavite put.

Luka u Porto Montenegru je dobra odluka i kada se uzme u obzir ostatak vašeg putovanja budući da odavde možete da se uputite u bilo kom smjeru, bez kruženja ili traženja alternativne rute za plovidbu

S druge strane, krstarenje u septembru takođe nije loša opcija, budući da ćete zahvatiti sam kraj ljetnje sezone a i dalje uživati u toplim i sunčanim danima.

Vrijeme u Crnoj Gori u maju i oktobru

Za maj se slobodno može reći da je savršen period za avanturu ili bilo koje druge aktivnosti koje ubrzavaju puls, a zahtjevaju prijatno, ali opet ne previše toplo vrijeme. Ovo se takođe odnosi i na sve one koji uživaju u obilascima koji traju i po nekoliko dana, kada možete da vidite i neke od najpoznatijih znamenitosti u Crnoj Gori.

Kada je riječ o oktobru, vrijeme u Crnoj Gori u ovom periodu nalikuje maju, s tom razlikom što maj prijethodi ljetnjoj sezoni, dok je oktobar uveliko zatvara, što ga čini savršenim za posjetu nekoj od mnogih crnogorskih planina, dok je još uvijek relativno toplo.

Nadamo se da će vam naš vodič za vrijeme u Crnoj Gori pomoći da do tančina isplanirate svoje putovanje, na način koji će najviše odgovarati vašim težnjama, kao i načinima na koji želite da upoznate naš mali jadranski biser.