Živjeti u Crnoj Gori kao emigrant – kompletan vodič

Ukoliko razmatrate opciju emigriranja i života u Crnoj Gori, postoji mnogo pitanja na koja treba da dobijete odgovor. Počevši od lokacije koju bi trebalo da odaberete, prednosti i mana života u našoj zemlji, pa sve do opštih uslova života, poreza i režija o kojima  treba ima informaciju prije selidbe u zemlju mora i planina.

Prije svega, selidba daje mogućnost da okrenete novi list, i počnete svoj život ispočetka. Upravo zato je preseljenje u Crnu Goru šansa da se u potunosti prilagodite na harmoničan život pun sjajnih avantura.

Kvalitetan vodič u kome ćete dobiti važne informacije je upravo ono što vam je potrebno kako bi vaš novi početak bio siguran korak. Zato smo pripremili vodič za emigrante u Crnoj Gori.

Ovde ćete pronaći informacije i savjete korisne za život u Crnoj Gori, a sve to predstavljeno iz perspektive stranog državljanina.

Kako odabrati najbolje mjesto za život u Crnoj Gori?

Kao emigrant, prvo bi trebalo da uporedite gradove u Crnoj Gori. Počinte tako što ćete pogledati opcije za izdravanje ali i kupovinu nekretnina, zatim obratite pažnju na klimu, uslove života, loklano stanovništvo, prilike za posao (ukoliko se ne selite zbog potreba posla), kao i škole odnosno vrtiće.

Potrudili smo se da koncizno predstavimo crnogorske gradove popularne među emigrantima. Evo kako to izgleda. 

Emigranti u Podgorici i život u prijestonici

Podgorica je prijestonica naše predivne države, a ujedno i mjesto sa izrazito razvijenom zajednicom emigranata. Podgorica pruža mogućnost za život, rad, obrazovanje, te se mnogi ljudi vrlo lako naviknu na život ovdje.

Grad je prilično moderan, sa izrazito urbanim centrom i City Kvartom (mjesto gde su stacionirane kompanije, restorani, kafići kao i mnogobrojne radnje). Takođe, postoji i manje urbani dio grada, idealan za porodice. Za razliku od druih prijestonica, Podgorica nije toliko zagušena po pitanju ljudi, ali i saobraćaja.

Sa geografskog aspekta, Podgorica je prilično dobra lokacija za sve one koji žele da putuju kroz zemlju, s obzirom na to da iz ove tačke možete poći u svim pravcima,  bilo do mora ili planina.

Budva – grad mogućnosti i kontrasta

Budva, kao grad kontrasta, kombinuje moderan i prilično užurban gradski centar, sa rustičnim i romantičnim starim gradom. Upravo zato lako može postati idealno mjesto za život za ljude različitih preferencija.

Budva je šarmantno mjesto, poznato po noćnim klubovima, modernim beach barovima i restoranima u kojima se uvijek traži mjesto više tokom ljetnje sezone.

S godinama, Budva je postala jedan od najzačajnijih poslovnih centara naše države, prije svega zahvaljujući turizmu i zaradi koju donosi. Odabir Budve za emigrantski život je sjajna odluka za sve one kojima su potrebna dešavanja, uzbudljiv život, mjesta za izlazak, prilike za zaposlenje, pa čak i razvijanje sopstvenog biznisa.

Ukoliko ste u potrazi za nešto mirnijim mjestom, ali ipak želite da ostanete u dodiru sa urbanim dijelom grada, predlažemo vam predgrađe Budve – mjesta kao što su Bečići, Rafailovići ili Sveti Stefan.

Palms near sea

Tivat – grad obogaćen luksuznim i ispunjenim životnim stilom

Zahvaljujući Porto Montenegru i razvitku luksuznog turizma, nekadašnji uslovi života u Tivtu u potpunosti su se izmijenili. Rezultat tome je da život emigranata u ovom gradu zaista može biti sjajan.

Ušuškan u predivnom dijelu Boke Kotorske, Tivat je procvjetao na najbolji način. Primjera radi, u ovom gradu sada možete naći jednu od najprestižnijih internacionalnih škola, miran kutak za život, kao i luksuzni rezort, u kome se nalazi ekskluzivna i svjetski priznata marina.

Kada je riječ o saobraćaju, treba reći da je Tivat jedini primorski grad koji ima aerodorom, što je vrlo važan podatak za sve strane državljane.

Kotor – postanite stanovnik grada koji je dio UNESCO kulturne baštine

Sa jednim od najočuvanijih i najposebnijih starih gradova, Kotor je našao svoje mjesto na listi UNESCO kulturne baštine. Sa turističke perspektive, jedan je od najpopularnijih gradova koje možete posjetiti, a takođe je i destinacija koju mnogi emigranti u biraju za život u Crnoj Gori.

Ukoliko želite da živite ovde, pripremite se za veliki broj turista i događaja tokom ljetnje sezone. Takođe, baš kao svako turističko mjesto, Kotor može biti odlična tačka za počinjanje i razvijanje biznisa, a kada je riječ o noćnom životu postoji par klubova u opticaju.

Smješten u najdubljoj tački zaliva, Kotor ima nešto svježiju klimu nego što je to slučaj sa ostalim gradovima na obali.

Lake and forest

Život u kontinentalnom dijelu države

Iako nije tako popularan kao primorje, kontinentalni dio države takođe može biti odlična polazna tačka za novi život u Crnoj Gori. Predjeli u kojima je posebno razvijen turizam su Cetinje, Durmitor, kao i Lovćen, te su oni i najpopularniji za život.

Za ljubitelje prirode i planine, nacionalni park Durmitor je predivan izbor za život. Na raspolaganju će vam biti veliko prostranstvo, gdje možete izgraditi svoj dom, ga uz sve to ćete imati vrlo jednostavan pristup urbanoj sredini.

Ovde je klima izuzetno prijatna, sa svježim ljetom i sniježnim zimama. Istinski magično mjesto za život u Crnoj Gori, ukoliko želite da se u potpunosti prepustite čarima prirode.

Prednosti i mane života u Crnoj Gori

Najbolji način da donesete odluku, uzimajući u obzir sve uslove koji vas očekuju, jeste kreiranje liste “za i protiv” koja će vam u tome pomoći.

Evo kako izgleda naša lista! 

Prednosti

  1. Pristupačno državljanstvo – naša država ima jasno propisanu proceduru za dobijanje crnogorskog državljanstva
  2. Pristupačni troškovi života – u poređenju sa EU državama, Crna Gora ima znatno manje troškove života
  3. Niski porezi – za životni standard koji ovde dobijate, Crna Gora ima prilično niske poreze, sa definisanim cijenama bez skrivenih troškova
  4. Zemlja sa predivnom prirodom – bogata priroda naše države, koja obuhvata i more i planine predstavlja pravu retkost s obzirom na veličinu zemlje
  5. Mesto za svakoga – bilo da tražite avanturu, luksuzno krstarenje morem, hajking, ručak u fensi restoranima, ili jednostavno želite da popijete pivo na plaži – sve ovo možete pronaći u Crnoj Gori
Marina

Mane

  1. Turistička država – baš kao i u svakoj turističkoj zemlji, može se uočiti prilično velika razlika u uslovima života tokom sezone i van nje
  2. Jezička barijera – zaposleni u turizmu govore engleski, ruski, italijanski pa čak i druge internacionalne jezike, ipak kada je u pitanju lokalno stanovništvo, komunikacija sa njima može biti izazov

Kvalitet života u Crnoj Gori – birajte najbolje za sebe

Podatak da mnogi državljani EU zemalja biraju život u Crnoj Gori kada se penzionišu uopšte ne treba da čudi! 

Kada je riječ o životu u Crnoj Gori njegov kvalitet zaista može biti izrazito veliki. Kao što smo već pominjali, Porto Montenegro je donio potpuno novu perspektivu kada je riječ o generalnim uslovima, pružajući sve samo ne običan život. Ovo je veliki preokret ne samo za Tivat, već i za čitavu zemlju. Imajući Porto Montenegro kao uzor, mnogi okolni primorski gradovi su podigli standard!

Za sve one koji žele da se presele u Crnu Goru, život u luksuznoj zajednici pruža zaista mnogo prednosti, status, poslovne mogućnosti, ali i priliku za sjajan život za čitavu porodicu.

Zato smo više nego srećni da vam poželimo dobrodošlicu u naš luksuzni kompleks na obali mora, gdje ćemo vas rado upoznati sa našom marinom, stanovima, restoranima, kao i svim ostalim sadržajem koji možete iskoristiti, i pružiti sebi nevjerovatan život kao emigrant u Crnoj Gori!