Rocky shore

Kako provesti vikend na moru u Crnoj Gori?

Ako smatrate da je vrijeme da sebe častite vikendom na moru, onda vam svesrdno preporučujemo vikend u Crnoj Gori. Riječ je o zemlji čija je priroda netaknuta u svakom smislu te riječi, a bogata istorija ispunjena pričama o tradiciji i junaštvu, opipljiva na jedinstven način, ma gdje se obreli u našoj zemlji. 

Vikend na moru u Crnoj Gori može da bude ispunjen na više načina, u zavisnosti od toga koliko vremena imate na raspolaganju, zbog čega smo riješili da vam pružimo nekoliko savjeta i smjernica kako da provedete vikend na moru za pamćenje u našoj šarmantoj zemlji.

Boka kotorska - nezaobilazan simbol Crne Gore

Sigurni smo da znate da mnogi vikend aranžmani u Crnoj Gori obuhvataju upravo Boka kotorski zaliv i njegove nebrojene znamenitosti. Boka kotorska se sa razlogom smatra jednim od najljepših mjesta na Jadranskoj obali – uvala koja podsjeća na fjord, okružena krševitim planinskim vrhovima, sa istorijom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Budući da je poznata po brojnim srednjovekovnim gradovima duž obale, jedan koji bismo posebno izdvojili je definitivno Kotor. Pod zaštitom UNESCO-a, Kotor je zasigurno jedan od najljepših drevnih srednjovjekovnih gradova na primorju. Sa svojim lavirintom uskih ulica koje se proširuju u malene trgove, zaostavštine Mletačke republike, i padinama strogih planina koje se promaljaju iznad kamenih crepova, svako skretanje i svaki kutat ovog grada pričaju svoju priču.

Iako smatramo da se Kotor ne smije zaobići tokom vikenda u Crnoj Gori, ipak preporučujemo da za njega planirate nešto duži vikend, jer zaista ima mnogo toga da ponudi, a i ko zna, možda poželite i da ostanete.

Rocky shore

Luksuzan vikend na moru u kosmopolitskoj prestonici Crne gore

Ako se već nalazite u Boki, ne propustite da makar jedan dan posvetite Portu. Porto Montenegro nosi titulu najekskluzivnijeg i najeltinijeg odmarališta u čitavoj Crnoj Gori, i to potpuno opravdano. Pored toga što se može pohvaliti najluksuznijom lukom koja će se pobrinuti za vašu jahtu na najkvalitetniji način dok ste na krstarenju, ovde ćete pronaći i druge sadržaje. 

Na primjer, ako ste riješili da jedan dio vikenda (ili možda cijeli vikend) posvetite šopingu, šoping zona i restorani u Portu pruža maksimalno kosmopolitsko iskustvo, sa prilikom da posjetite butike najskupljh modnih brendova na svijetu, a u sklopu pauze i najbolje crnogorske restorane. 

Iako je za vikend posjetu našoj zajednici teško obići sve moguće događaje i atrakcije sigurni smo da ćete za vaše produženo vikend putovanje u Crnoj Gori osjetiti dijelić čari našeg luksuznog kompleksa i uveriti se zbog čega je za odmor u Crnoj Gori Porto Montenegro destinacija broj 1. Ukoliko želite da produženi vikend na moru pretvorite u duži odmor, na raspolaganju su vam luksuzni apartmani različitih struktura,a takođe postoji opcija i dugoročnog iznajmljivanja stanova u našem kompleksu.

Planinarski vikend u Crnoj Gori - Durmitor i Žabljak

Nacionalni park Durmitor je “vrhunac” posjete Crnoj Gori u svakom smislu te riječi – i kao najviši planinski vrh i kao varijanta za vikend izlet u prirodi sa kojom rijetko šta može da se poredi. Durmitor je proglašen rezervatom prirode sa razlogom – obiluje zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama i gustim šumama, što ga čini idealnim za istraživanjem, bilo putem planinarenja, kampovanja ili turom kroz park.

Durmitor je poznat po nevjerovatnim prirodnim odlikama – strmim padinama, grebenima koji izazivaju vrtoglavicu, ledničkim jezerima i četinarskim šumama, pa jednom kad se na njemu nađete, imaćete osjećaj potpunog mira koji samo prava divljina može da probudi.

Mountain lake

Žabljak - šarmantno planinsko utočište za vikend u Crnoj Gori

Ako ste išli ovim redom kojim smo vas usmjeravali, i ako ste upili sve moguće luksuzne, prirodne i istorijske atrakcije koje Crna Gora može da ponudi, smatramo da je vrijeme da date priliku i nešto tradicionalnijem iskustvu naše zemlje, jer je Žabljak potpuna suprotnost od primorja.

Ovdje nećete naći specijalitete od morskih plodova, već prije svega meni od mesa, svjež vazduh i oštro planinsko okruženje, toliko drugačije od tople mediteranske obale koju većina zamišlja kad pomisli na Crnu Goru.

Žabljak se nalazi na Durmitoru, malo planinsko naselje jedinstvenog šarma. Ovde ćete naći neke od najboljih staza za pješačenje i planinarenje, različite po težini. Među najpopularnijim se definitivno izdvaja staza do jezera Lokvice, koja počinje baš od naselja, i vodi kroz gustu borovu šumu.

Kao što smo rekli, postoji mnogo veći broj staza, ali ono što izdvaja Lokvice je i činjenica da jezero raspolaže odličnim kampom i planinskom kolibom, čime omogućava dobru startnu poziciju za istraživanje planine. Ovde ćete takođe imati prilku da probate najukusnije tradicionalne specijalitete od mesa i mlijeka, kao i neizbježnu rakiju, najbolji izvor toplote i dobrog raspoloženja visoko na planini.

Ovo su bili naše tople preporuke za jedan ispunjen vikend u Crnoj Gori, ili, ako imate više vremena na raspolaganju, jedan produženi vikend, što da ne? Tako ćete moći mnogo rasterećenije da posjetite sva ova mesta, ali kako god da se orgnazujete, obećavamo da nećete biti razočarani!