Prirodne ljepote Crne Gore - 7 mesta koja morate posjetiti

Poznatu po svom planinskom terenu i stjenovitim liticama, Crnogorci se mogu pohvaliti lijepim i još uvijek netaknutim priorodnim bogatstvima. Naime, mnogi ljudi znaju za Crnu Goru prvenstveno zbog njenih plaža, prelijepih plavih uvala i pejzaža koji naprosto ostavljaju bez daha, međutim, život i prirodne ljepote Crne Gore ne počivaju samo na obali, već i njena unutrašnjost ima mnogo toga da pokaže.

Zanimljivo je naglasiti da se Crna Gora, kao jedna od najmanjih evropskih zemalja može pohvaliti ogromniim brojem priorodnih blaga na tako maloj teritoriji, gdje je registrovano čak  5 nacionalnih parkova, sa ogromnom vrijednošću.

Prioroda Crne Gore se karakteriše nacionalnim parkovima, područja koja posjeduju izuzetnu prirodnu ljepotu, i što je još značajnije, njihova glavna uloga je očuvanje ravnoteže različitih i izuzetno bogatih ekosistema. Mozaik veličanstvenih pejzaža koji uključuju ledena jezera, močvare, reliktne šume, pašnjake i riječne tokove, pokazuje prirodnu istoriju kroz njen geološki razvoj.

Četiri od pet ovih gore pomenutih nacionalnih parkova nalaze se u planinskom području, što ih čini zapanjujućom destinacijom za sve ljubitelje prirode, ali ako još niste bili u Crnoj Gori, svakako jer red da se upoznate sa nekim od ovih dragulja prirode i na osnovu toga odlučite gdje ćete prvo da odete.

#1 Biogradska gora - upoznajte ekosistem Crne Gore

Pejzaž Nacionalnog parka Biogradska gora čine šume, livade, vodeni bazeni, planinske vrištine, dok pored najvećeg Biogradskog jezera, nacionalni park krase još 3 jezera – Ursulovačko, Pesica i Šiško. Procjenjeno je da je starost određenog drveća u Biogardskoj Gori preko 400 godina, a neka stabla su viša od 40 m.

Ovaj park predstavlja jedno od prvih zaštićenih područja u Evropi, a ovim aktom iz 1878. godine, koji se u to vrijeme smatrao vizionarskim, Crna Gora se svrstava među prve evropske zemlje koje su inicirale očuvanje prirode na takav sistematičan način.

Biogradska gora obuhvata 26 biljnih zajednica sa oko 2000 vrsta, među kojima 20% obuhvata endemske vrste Balkanskog poluostrva. Najveća je populacija ptica, posebno šumskih pevačica, ali ima i retkih predatora, dok populacija insekata, gmizavaca i vodozemaca čini važnu vezu u očuvanju ekološke ravnoteže ekosistema.

Kao što ste možda do sad i sami zaključili, ekosistem u ovom parku predstavlja strogo zaštićeni prirodni rezervat, a pored prisutne faune riba, fauna vodenih insekata ima veliki značaj. Stjenovite planine i vrhovi su dom za neke od rijetkih predatorskih ptica, kao što su prije svega bjeloglavi sup i jastrijeb, što su sve razlozi zašto je ovaj Nacionalni park jedno od mjesta koje ne smijete da propustite da posjetite kad se nađete u Crnoj Gori.

#2 Durmitor - kulturna i prirodna istorija u jednom

Durmitor predstavlja planinsko područje Sjevernih Dinarida, što se odražava na tip divljači koja ovdje obitava. Divljina je djelimično planinska, mjestimično brdovita, ali je sveprisutan i mediteranski uticaj, što se može vidjeti po postojanju 172 vrste ptica, među kojima ima i prilično rijetkih primjeraka kao što su zlatni orao, bjeloglavi sup, kestrel i sova. Zbog ovog je Nacionalni park Durmitor od 2000. godine na listi Važnih staništa za boravak ptica.

Durmitor je i stanište za 52 vrste sisara, među kojima su divokoza, medvjed, lisica i kuna, kao i preko 1000 vrsta insekata.

U Nacionalnom parku Durmitor se može prepoznati 13 glacijalnih ciklusa, 18 ledničkih jezera i šuma, od kojih su neka stabla starija od 400 godina, a Durmitor je istovremeno i najviša planina u Crnoj Gori, visoka čak 2525 m. Durmitor je takođe i najveći nacionalni park u Crnoj Gori i nalazi se na popisu svjetske baštine UNESCO-a od 1980. godine, kada je u isto vrijeme kanjon rijeke Tare proglašen Svetskim ekološkim rezervatom, kao drugi najdublji kanjon na svetu, tako da, ako želite ići na rafting, Crna Gora vam predstavlja Taru, jedino mjesto gdje ćete zaista ovladati ovim iskustvom.

#3 Planina Lovćen - mistično i tajanstveno bogatstvo Crne Gore

Planina Lovćen  je vjerovatno najpoznatija po svojoj sakralnoj arhitekturi u kojoj se nalaze skromne seoske crkve sa zvonicima “na preslicu” sa jednim ili tri zvona. Sela su naseljena i izgrađena u drevnom, srednjovjekovnom stilu sa kamenim kućama, jednostavnim svodovima i rezervoarima za vodu, a ubjedljivo najpopularniji kulturni spomenik koji se nalazi u ovom parku lociran je na vrhu Jezerski, a to je Mauzolej Petra II Petrovića Njegoša. On je poznati crnogorski vladar i svještenik, kao i čuveni pjesnik, sa radovima kao što je Gorski vijenac, koji se izučuva kao redovna lektira u školama.

Najviši vrhovi su Štirovnik (1749 metara) i Jezerski vrh (1657 metara). Ova predivna i mitološka planina leži u moru stijena i povezana je sa Jadranskim morem starim karavanskim putem zvanim serpentina. Nalazi se u spoju dvije klime – mediteranske i kontinentalne, a njena ogromna kulturna baština uglavnom se najviše prepoznaje u brojnim spomenicima, crkvama, tradicionalnoj arhitekturi i starim putevima, ali kada govorimo o prirodnoj riznici nacionalnog parka Lovćen, ovdje ćete naići na 1300 biljnih vrsta, 200 vrsta ptica, kao i na gmizavce, leptire i insekte.

#4 Prokletije - najmlađi prirodni dragulj Crne Gore

Nacionalni park Prokletije, najmlađi nacionalni park u Crnoj Gori, bogat je zadivljujućim, divljim pejzažima i predstavlja obilje prirodnih i kulturnih bogatstava. Ovaj park se prostire na 1660 hektara prostranih dolina i uskih rečnih kanjona kao i hipnotišućih jezera, okruženih planinskim ambijentom. Najviši vrh Prokletija, Zla Kolata, visok je 2534 metra, što ga čini najvišim u zemlji.

Prokletije su takođe poznate po bogatoj flori i fauni, sa preko 1600 vrsta biljaka koje predstavljaju polovinu biljnih vrsta u Crnoj Gori, uključujući 180 endemičnih, subendemičnih i ugroženih vrsta. Životinjski svet je podjednako raznovrstan, pod uticajem alpske klime, sa vrstama poput zečeva, vukova, smeđih medveda, risova i preko 161 zabeležene vrste ptica.

Značajna kulturna baština parka očigledna je u njegovim brojnim arheološkim nalazištima, istorijskim zgradama i etno-kulturnim predmetima, datirajućim od paleolita do rimskog doba. Stara džamija iz 15. veka, Redžepagića kula i Vezirova džamija iz 18. veka su istaknuti kulturni spomenici.

Za one zainteresovane za planinarenje, Prokletije nude izazovne staze i mogućnost istraživanja nekih od netaknutih delova Crne Gore. Međutim, zbog izazovnog terena, preporučuje se da se takve aktivnosti preduzmu sa iskusnim lokalnim vodičima.

Osim što je utočište za ljubitelje prirode, ovaj nacionalni park nudi i uvid u bogatu kulturnu istoriju regiona, čineći ga idealnim odredištem kako za avanturiste, tako i za one koji žele da upoznaju kulturu.

#5 Kotor stari grad - putovanje kroz istoriju

Stari grad Kotor, smješten u podnožju strmih planina, je UNESCO-va svjetska baština koja odiše srednjovjekovnim šarmom i istorijskim značajem. Ovaj utvrđeni grad je poznat po svojoj dobro očuvanoj arhitekturi i uskim ulicama i trgovima. Gradske zidine, koje se protežu na 4,5 kilometara, datiraju iz venecijanskog perioda i nude panoramski pogled na Bokokotorski zaliv.

Posjetioci mogu istražiti brojne istorijske objekte, uključujući Katedralu Svetog Tripuna, izgrađenu 1166. godine, jednu od najstarijih i najprepoznatljivijih u tom području. Grad je takođe domaćin raznih kulturnih događaja i festivala, a šetnja kroz stari grad je kao putovanje kroz vrijeme, koje pruža jedinstvenu priliku da se osjeti spoj istorije i živahnog duha lokalnog stanovništva.

#6 Skadarsko jezero - mirno utočište u prirodi

Skadarsko jezero, najveće jezero na Balkanu površine od 370 km2 ljeti do 540 km2 zimi, nalazi se na granici između Crne Gore i Albanije. Predstavlja raj za ljubitelje prirode i ptica, i poznato je po svojim raznolikim ekosistemima. Stanište je za mnoge vrste ptica, uključujući rijetkog dalmatinskog pelikana. Jezero je prepoznatljivo po plutajućim lokvanjima, skrivenim uvalama i starim ribarskim selima koja se nalaze duž obale. Najpoznatije močvarne vrste su beli i žuti lokvanji kao i emerzne biljke – trske i rogoza.

Jezero je stanište za 48 vrsta riba od kojih su najpoznatije ukljeva, glavatica, srebrni karaš i šaran. Takođe je stanište i za veliki broj vodozemaca od kojih su brojne zaštićene, a jedna od najpoznatijih ugroženih vrsta je skadarska zelena žaba.

Posetioci mogu uživati u vožnjama brodom koje prolaze kroz brojna mala ostrva, otkrivajući istorijske manastire i netaknute plaže skrivene od uobičajenih turističkih staza. Mirna lepota Skadarskog jezera i bogati biodiverzitet čine ga savršenom destinacijom za one koji traže mirno utočište u prirodi.

#7 Kanjon reke Tare - doživite uzbudljivu avanturu

Kanjon rijeke Tare, poznat kao jedan od najdubljih riječnih kanjona u Evropi, predstavlja izuzetno mjesto za avanturističke sportove i ljubitelje prirode. Rijeka Tara je najpoznatija po svojim kristalno čistim vodama i raftingu.

Rijeka se probija kroz krečnjačke stijene, stvarajući i kontrast sa zelenilom okolnih šuma. Osim raftinga, kanjon je idealno mjesto za planinarenje, zip-line i uživanju u prirodi. Kanjon Tare nije samo raj za ljubitelje adrenalina, već i dokaz netaknute ljepote Crne Gore.

Porto Montenegro - luksuzno utočište nakon dana provedenog u crnogorskoj prirodi

Porto Montenegro, smješten u Bokokotorskom zalivu, predstavlja vrhunsku marinu i raj za nautičare. Ova ekskluzivna marina dizajnirana je da zadovolji potrebe vlasnika jahti, sa brojnim sadržajima i uslugama, a može ugostiti neke od najvećih jahti na svijetu. Marina se poseduje luksuzne butike, kao i vrhunske restorane i barove.

Porto Montenegro nije samo nautički centar, već nudi i luksuzne rezidencije, hotele sa pet zvjezdica i međunarodnu školu, čineći ga sveobuhvatnom luksuznom destinacijom. Marina predstavlja kombinaciju mediteranske arhitekture i savremenog luksuza.

Ako su crnogorska odmarališta ono što tražite nakon dugog, napornog dana u planinama i šetnje po nacionalnim parkovima, na svježem vazduhu, uživajući i istražujući zadivljujuću prirodu naše zemlje, svakako siđite do Bokokotorskog zaliva, u Porto Montenegro, luksuzno odmaralište koji će vam pružiti svaki potreban ugođaj u bogato opremljenim apartmanima, kao i mogućnost da plovite Bokokotorskom zalivu ravno iz luksuzne marine, a time i priliku da otkrijete više o našoj maloj, ali šarmantnoj zemlji.