Vjenčanje u Crnoj Gori - kompletan vodič kroz vjenčanja i svadbe u Crnoj Gori

Vjenčanje u Crnoj Gori savršen je način da započnete svoje bračno putovanje. Bez obzira da li želite skromno i intimno okupljanje za svoju porodicu i prijatelje, ili sanjate o veličanstvenom i luksuznom vjenčanju, sve što vam je potrebno pronaći ćete u ovoj čudesnoj zemlji na moru.

Zamislite kako koračate do oltara po zlatnom pijesku, dok nježni sunčevi zraci, blagi povjetarac i svjež morski vazduh krase vaše vjenčanje. Nakon što izgovorite sudbonosno “Da” možete proslaviti sa svojim zvanicama u luksuznoj sali na obali mora, uz fantastičan pogled na Bokokotorski zaliv.

Može li jedno vjenčanje biti savršenije od toga?

Ukoliko planirate vjenčanje u Crnoj Gori, ovaj tekst biće vaš kompletan vodič. Saznajte koji su uslovi i potrebna dokumenta za vjenčanje, koje su najbolje svečane sale, kao i kako se najlakše organizuje svadba u Crnoj Gori.

Church

Zašto organizovati vjenčanje u Crnoj Gori?

Ukoliko se odlučite da organizujete vjenčanje na moru u Crnoj Gori, stvorićete nezaboravne uspomene na vaš veliki dan. Svadba u Crnoj Gori je nezamjenljiva prilika da na ovom magičnom mjestu provedete kvalitetno vrijeme sa dragim ljudima.

Ono što Crnu Goru čini odličnim mjestom za vjenčanje nije samo ljepota prizora. Naime, proces vjenčanja nije komplikovan čak ni za strane državljane, a svadba u Crnoj Gori takođe može biti i veoma pristupačna.

Postoji mnogo prostora za vjenčanje na kojima možete obaviti samu ceremoniju, ali i organizovati proslavu. Od ljupkih crkava i manastira za crkveno vjenčanje, do luksuznih hotela za glamuroznu svadbu, u Crnoj Gori ćete sigurno pronaći idealan prostor za vaš događaj. Prostor na kome ćete proslaviti najljepši dan svog života.

Koji su zakonski uslovi za vjenčanje u Crnoj Gori?

Mjesto prebivališta nije uslov za vjenčanje, što znači da ne morate biti crnogorski državljanin ili rezident kako biste se vjenčali u Crnoj Gori.

Sve što vam je potrebno jeste da pripremite određena dokumenta i podnesete prijavu za sklapanje braka nadležnom organu uprave u odabranoj opštini. Tada možete početi da tragate za savršenim hotelom ili drugim prostorom za vjenčanje i svadbu.

Međutim, prije nego što počnete da planirate svoje vjenčanje u Crnoj Gori, važno je da se upoznate sa zakonskim uslovima za sklapanje braka u našoj državi, a oni su sljedeći:

 • Oba partnera moraju imati napunjenih 18 godina. Oni koji su mlađi od 18 godina moraju imati pristanak roditelja.
 • Partneri ne smiju biti u bliskom krvnom srodstvu.
 • Morate imati dva svjedoka prisutna na ceremoniji vjenčanja.
 • Morate dobiti dozvolu za sklapanje braka, za koju se morate prijaviti najmanje 7 dana prije ceremonije (naš savjet je da to uradite još ranije).
 • Morate prikupiti sva neophodna dokumenta (više o tome u nastavku) i podnijeti ih nadležnim organima lično, što znači da ćete kao strani državljanin morati da posjetite Crnu Goru bar jednom prije vjenčanja ili da doputujete malo ranije.
 • Na kraju, morate platiti administrativnu taksu za dozvolu za sklapanje braka.

Koja dokumenta su vam potrebna za vjenčanje u Crnoj Gori?

Ukoliko ispunjavate sve gorenavedene uslove, vrijeme je da prikupite neophodna dokumenta. Njih nabavljate u mjestu svog prebivališta, ali moraju biti overeni apostil pečatom i prevedeni od strane sudskog tumača. Ovo su dokumenta koja su vam neophodna:

 • Izvod iz matičnog registra rođenih
 • Kopija lične karte i pasoša, uz original na uvid
 • Dokaz o slobodnom bračnom stanju
 • Prijava za sklapanje braka
 • Kopije pasoša vaših svedoka
 • Rešenje o razvodu braka (ukoliko je neko od partnera razveden)
 • Umrlica bivšeg supružnika (ukoliko je neko od partnera udovac/udovica)
 • Dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi

Dokaz o slobodnom bračnom stanju je dokument koji dokazuje da ste i vi i vaš partner slobodni da se vjenčate jedno za drugo. On se izdaje u državi vašeg prebivališta 3 do 6 mjeseci prije venčanja. Ukoliko se u vašoj državi ne izdaje, kao što je to slučaj u SAD-u, kontaktirajte konzularno odjeljenje ili ambasadu vaše države u Crnoj Gori, gdje ćete biti informisani o daljem procesu.

Imjate na umu da se neophodni dokumenti mogu razlikovati u zavisnosti od mjesta prebivališta budućih supružnika. Iz tog razloga, najbolje je da kontaktirate matičnu službu opštine u kojoj želite da se vjenčate i raspitate se o potrebnoj dokumentaciji.

Kada ste prikupili, preveli i ovjerili sva dokumenta, morate odnijeti i originale i prevode ovih dokumenata nadležnim organima i podnijeti prijavu lično.

Bride

Koliko košta svadba u Crnoj Gori?

Ne može se tačno izračunati koliko će vas koštati vjenčanje i svadba u Crnoj Gori, jer to zavisi od mnogo faktora. Međutim, slobodno možemo reći da vas vjenčanje može izaći mnogo povoljnije u Crnoj Gori, u poređenju sa drugim popularnim destinacijama, kao što je na primjer Italija.

Pored administrativne takse za vjenčanje, koja je fiksna i niska, ostali troškovi zavisiće od same ceremonije i njenih detalja. Najvažniji od svih faktora su broj zvanica i prostor koji ćete odabrati.

Mnogi stranci biraju da se vjenčaju na ostrvu Sveti Stefan ili drugoj popularnoj lokaciji u Crnoj Gori, jer ovdje mogu naći fantastične prostore za vjenčanje, sa zadivljujućim pogledom na Bokokotorski zaliv. Vjenčanje je ovdje mnogo povoljnije nego na popularnim turističkim destinacijama u drugim državama.

Vjenčanje na plaži u Crnoj Gori - mnoštvo prostora za savršeno vjenčanje u Crnoj Gori

Kako zamišljate svoje savršeno vjenčanje? Je li u pitanju intimno okupljanje za najbližu porodicu ili veličanstvena proslava sa stotinama zvanica? Šta god da imate na umu, možete to ostvariti u Crnoj Gori.

Prostori za venčanja u Crnoj Gori su zaista raznovrsni. Možete birati između privatnih vila, odmarališta i luksuznih hotela na popularnim lokacijama kao što su Budva, Kotor, Herceg Novi, Tivat i Perast. Pored toga, svoje vjenčanje možete održati na jedinstvenoj lokaciji na otvorenom, usred ljepote crnogorske prirode.

Za predivno vjenčanje na otvorenom, Crna Gora vam nudi blistave plaže, šarmantne vinograde i idilična sela. Oni koji na svom vjenčanju žele da uživaju u fantastičnim pogledima mogu izabrati neke od popularnih lokacija kao što su Aman Sveti Stefan u blizini Budve i Nacionalni park Durmitor.

Ukoliko planirate crkveno vjenčanje, postoji mnogo crkava i manastira sa zadivljujućim eksterijerom i enterijerom, koji će obezbijediti savršenu atmosferu. Najpoznatije mjesto za crkveno vjenčanje u Crnoj Gori je Gospa od Škrpjela u Perastu.

Ukoliko su vam potrebni sofisticirani i luksuzni prostori za najam u Crnoj Gori, možete odabrati jedan od izvanrednih prostora Porto Montenegra, među kojima je najistaknutiji Regent Hotel.

Wedding decoration

Vjenčanje u Regent Hotelu Porto Montenegra - izaberite najluksuzniji hotel na Bokokotorskom zalivu

Regent Hotel u Porto Montenegru pogodan je kako za intimna, tako i za spektakularna vjenčanja, i predstavlja ekskluzivno mjesto za vaše vjenčanje i svadbu.

Regent Hotel nalazi se u modernom gradu Tivtu, sa pogledom na predivan Bokokotorski zaliv i ekskluzivnu marinu za jahte, pružajući izvanrednu atmosferu i zadivljujući pogled na more.

Zahvaljujući svom zavidnom položaju na obali mora, brojnim sadržajima i jedinstvenoj usluzi, Regent Hotel je brzo postao najpopularnije mjesto za vjenčanje u Crnoj Gori. Prima do 200 zvanica i nudi mnoge prostore u zatvorenom i na otvorenom (uključujući bazensku palubu, lounge, salon i plesnu salu).

Ukoliko vam je potreban profesionalni planer vjenčanja u Crnoj Gori, Porto Montenegro vam može pomoći i u tome. Naši planeri pomoći će vam da odaberete sve što je potrebno za fantastičnu proslavu – od dekoracije prostora i fotografa za vjenčanje, do izvrsnog menija i smještaja za zvanice.

Buddha-bar Beach - izvanredno mjesto za vjenčanje

Budhha-bar Beach predstavlja centar društvenog života naše zajednice a idealno mjesto za fenomenalno i nezaboravno vjenčanje. Uz opušten ambijent, zadivljujući pogled na Bokokotorski zaliv i infinity bazen od 65 metara, ovaj prostor stvara jedinstvenu atmosferu koja dolikuje ovom važnom događaju.

Obuhvata lounge i gastro bar uz infinity prekrasni bazen. Ovdje možete iskusiti eksploziju ukusa uz lokalne namirnice i egzotične začine spojene u izvanredne kulinarske kreacije.

Marina Park - veličanstveni prostor na otvorenom sa zadivljujućim pogledom

Želite li da se vjenčate na otvorenom, uz pogled na blistavo more, superjahte i visoke planine? Ukoliko je vaš odgovor potvrdan, Marina Park u Porto Montenegru biće savršen izbor za vas.

Marina Park je živopisan park sa travnjakom u Porto Montenegro marini za jahte. Prostire se na 874 m2 i može da ugosti do 350 stojećih gostiju ili 200 sjedećih gostiju. Pored očaravajućeg pogleda na usidrene superjahte, takođe vam pruža mnoštvo praktičnih sadržaja kao što je prostrani parking.

Couple

Mulo 2 - moderan prostor za vjenčanja u srcu marine

Smješten direktno ispred Regent Hotela, Mulo 2 predstavlja savremeni prostor koji se prostire na 1400 m2. Doseže sve do mora i pruža svojim posjetiocima fenomenalan pogled na Bokokotorski zaliv i Porto Montenegro marinu. Mulo 2 je savršeno mjesto za spektakularno vjenčanje i svadbu na otvorenom.

Rezervišite boravak i stvorite nezaboravne uspomene u Porto Montenegru

Tivat i njegovo moderno naselje Porto Montenegro savršeno su mjesto za proslavu venčanja. Međutim, oni vam takođe mogu ponuditi priliku da iskusite bogato kulturno nasleđe i opušten i bezbrižan tempo života u mirnoj i sunčanoj oblasti.

Oni koji traže prostore za vjenčanje u Kotoru često odaberu neki od prostora u Tivtu. Do Kotora možete stići automobilom za 15 minuta, a Tivat ima pogodnu lokaciju za dalje istraživanje mnogih popularnih turističkih mjesta u Crnoj Gori. Takođe, nalazi se na samo 10 minuta vožnje do aerodroma u Tivtu.

Umjesto da samo iznajmite jedan od prostora za vjenčanje u Porto Montenegru, zašto ne biste rezervisali boravak u rezidencijama inspirisanim venecijanskom arhitekturom i nautičkim dizajnom? Tako možete uživati u velnes sadržajima, gastro lokalima i ekskluzivnoj šoping ponudi. 

Odaberite idealan prostor za vjenčanja u Porto Montenegru, a mi ćemo vam pomoći da isplanirate svoje vjenčanje iz snova. Zatim produžite svoj boravak kod nas – za sebe i svog partnera ili za cijelu porodicu – istražite ljepote Crne Gore i iskusite život u modernom naselju na obali mora.