Pića Crne Gore - tradicija koju ćete željeti da okusite

Kada se radi o alkoholnim pićima i tradicionalnim napicima, Crna Gora nije izuzetak u jedinstvenosti ponude. Pića u Crnoj Gori, posebno alkoholna, dio su naše raznolike kuhinje i zapravo su jako popularna među turistima. Posjetioci pored pića kupuju i suvenire, koji će ih podsjećati na našu zemlju. 

Tradicija izrade alkoholnih pića u Crnoj Gori se njeguje dugi niz godina i različiti dijelovi naše zemlje su prepoznatljivi po specifičnim vrstama pića. Osim vina, po kome je Crna Gora poznata, crnogorska rakija je takođe popularno tradicionalno piće Crne Gore, zajedno sa pivom i medovinom.

U daljem tekstu vam predstavljamo najpopularnija alkoholna pića u Crnoj Gori, koja obavezno morate probati kada posjetite našu živopisnu zemlju. 

Crnogorsko vino na starinski način

Crna Gora posjeduje dugu istoriju, kada je riječ o pravljenju ovog napitka, koja datira od rimskog perioda. Region koji je najpoznatiji po pravljenju vina jeste dolina Skadarskog jezera. Na ovom mjestu se proizvodilo vino još od doba starih Ilira, koji su naseljavali ovu teritoriju.  

Proizvodnja vina počela je ozbiljno da se razvija kada je kralj Nikola došao na vlast u 19. vijeku. On je bio prvi vladar koji je uspostavio rasadnike vinove loze i prvu regulativu o uzgajanju grožđa. Dalji razvoj se nastavio, proizvodnja je počela da se povećava, što je na kraju dovelo do stvaranja moderne industrije.

Prekretnica u proizvodnji vina

Istorijski događaji koje smo pomenuli predstavljaju prekretnicu u razvoju vinske industrije, a to se posebno odnosi na stvaranje najpoznatijeg brenda Vranac, koji danas predstavlja nacionalni simbol.

Obzirom na odličan geografski položaj Skadarskog jezera i obalu Jadranskog mora, uzgajanje grožđa je moguće tokom cijele godine. Industrija vina u Crnoj Gori se najviše oslanja na ove dvije regije. 

Prva regija – Skadarsko jezero uključuje glavni grad, Podgoricu, Crmnicu, Rijeku, dok druga regija, Jadransko primorje uključuje Budvu, Bar, Ulcinj i Grahovo.

Sorte vina koje možete probati u Crnoj Gori

Vranac i Krastošija prvi su proizvodili dvije sorte vina, crveno i bijelo, a kasnije su im se pridružili Krstač i Žižak. Vino koje proizvodi Vranac je crne boje sa neprepoznatljivom pulpom, a tipično za ovog proizvođača je visok nivo šećera, dok grožđe od kojeg Krstač proizvodi vino dolazi iz južnih dijelova Crne Gore, često u blizini glavnog grada. 

Grožđe je sumporne boje i ima neznatno izduženu formu. Period berbe za Vranac je posljednja nedjelja avgusta i prva nedjelja septembra, dok je za Krstač taj period početak septembra. 

Druge vrste vina su jeftinije i dostupne u cijeloj zemlji, a ukoliko ste vi pravi entuzijasta kada je u pitanju vino a odsjedate u Porto Montenegru, preporučujemo vam da posjetite naš restoran, u kome možete probati najkvalitetnija vina u Crnoj Gori.

Crnogorska rakija i svi njeni ukusi

Kada bi u Crnoj Gori neko piće trebalo da predstavimo kao pandan viskija, to bi bila rakija. Rakijom ćete biti ponuđeni u svakom domu, obično je domaćini samostalno prave, a poslužiće vam je u neobićnoj čašici koja se zove čokanj.

Rakija se služi na svakom mjestu i u svakoj prilici, i uglavnom se konzumira sa prijateljima ili porodicom, a može se služiti kao aperitiv tokom deserta. Takođe, može se koristiti i u izradi koktela i neizostavno je piće na svakoj proslavi, od rođendanskih žurki, ceremonija vjenčanja, slava, pa sve do posebnih prilika koje želite da obilježite na neki način.

Kada se govori o običajima vezanim za crnogorska alkoholna pića, neizostavno je pomenuti konzumiranje rakije svako jutro nakon buđenja, što većina Crnogoraca praktikuje i prenosi na mlađe generacije. 

Ovaj običaj njeguje se zbog povoljnog uticaja rakije na zdravlje, pa je ovo piće postalo određena vrsta narodne medicine i pomaže prilikom prehlade ili temperature, što i mi svesrdno preporučujemo da probate! 

Danas se rakija rijetko koristi u ovu svrhu, ali je dobro pomoćno sredstvo za dezinfekciju malih povreda.

Najpopularnije vrste crnogorske rakije

Rakija je tradicionalno crnogorsko piće i može se praviti od različitog voća, te tako nastaju posebne vrste. Najpopularnije su rakije od šljive, kruške, jabuke i dunje. Medovača i travarica su posebne vrste u koje se pored voća dodaju biljke ili med. Flaše u kojima se nalazi rakija su jedinstvene, pa se često dodaju komadići voća zbog jače arome.

Flaša se napuni sa određenom vrstom voća dok još nije sazrjelo, dovoljno malo da može da se provuče kroz grlić flaše, a onda, kada voće poraste u flašu, flaša se “bere” zajedno sa voćkom unutra, nakon čega se preko sipa rakija. 

Kako se pravi crnogorska rakija?

U poređenju sa vinom, koje prolazi nekoliko faza tokom proizvodnje, rakija je piće koje se relativno lako pravi. Skoro svako domaćinstvo u Crnoj Gori zna kako da je napravi, zato obratite pažnju!

Rakija se obično pravi na jesen, kada je voće sočno i slatko, zrelo za obradu i bere se prije nego što nastupi zimski period. Voće se pritiska dok se ne pretvori u sok, nakon čega treba da dođe do vrenja, procesa koji traje između 20 i 40 dana. Nakon vrenja, voće je spremno za destilaciju, što dovodi do finalnog proizvoda. 

Proces destilacije stvara dvije vrste rakije – slabu, koja sadrži 20-30 odsto alkohola i konzumira se iz čokanja. Jaka crnogorska rakija nastaje kada se destiluje slaba i zove se “prepečenica” ili “ljuta” i servira se u malim količinama zbog njene jačine.

Običaji nalažu da se rakija pravi uveče ili tokom praznika, kada nema drugog posla koji bi oduzimao vrijeme. To je razlog zbog koga je proizvodnja rakije jedna vrsta rituala, tokom koga se okupi porodica i provodi se vrijeme sa prijateljima. 

Uz rakiju se obično konzumiraju drugi crnogorski specijaliteti, kao što je Njeguški pršut,koji dolazi iz planinskih dijelova ili buzara, ako vam se više sviđaju proizvodi iz priobalnih dijelova.

Druga pića Crne Gore koja morate probati

Pored vina i rakije, piće koje se podjednako ističe je crnogorsko pivo. Nekoliko lokalnih pivara proizvodi različite vrste ovog pića, koja su poznata širom svijeta zahvaljujući prestižnim nagradama sa međunarodnih takmičenja i sajmova. Neka od njih proglašena su za nacionalna crnogorska pića.

Čak i da niste oduševljeni alkoholnim pićima, a planirate da posjetite Crnu Goru na vikend ili tokom praznika, ili je ona jedna od vaših stajališta prilikom krstarenja Mediteranom, napravite pauzu u našoj luci, prošetajte se i u nekom od naših restorana isprobajte tradicionalna pića Crne Gore.

Vjerujte nam – nećete se razočarati!