River

Rijeke u Crnoj Gori – nevjerovatna ljepota divljih voda

Prvo što mnogima padne na pamet na pomen Crne Gore, jeste prelijepo jadransko more koje očarava svojom izuzetnom ljepotom. Međutim, naša zemlja bogate istorije i kulture ima čime da se pohvali. Da li ste ikada čuli za frazu “Rajske rijeke u Crnoj Gori?“

Da li ste znali da su rijeke u Crnoj Gori sinonim za predivna vodena prostranstva, poznata po bogatom ekosistemu i brojnim vrstama ribe? Rijeke Crne Gore poznaju se i po fenomenalnoj prirodi i veoma zabavnim aktivnostima koje privlače veliki broj turista iz cijelog svijeta, posebno tokom ljetnjeg perioda.

Evo priče o nekim od najfascinantnijih rijeka u zemlji i objašnjenje zašto je epitet „riječni raj Crne Gore“ toliko popularan i istinit.

# 1 Rijeka Tara u Crnoj Gori – poznata slatkovodna ljepotica

Kanjon rijeke Tare u Crnoj Gori je poznat kao jedno od najpopularnijih i najposjećenijih mjesta, zahvaljujući tome što ne prestaje da oduševljava ljude svojom prekrasnom, bistrom vodom i očaravajućim pejzažima koji ga okružuju. To je drugi po veličini kanjon na svijetu, posle Velikog kanjona, ali i najveći u Evropi.

Rijeka Tara predstavlja prirodnu granicu između Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Duga je 146,4 kilometra i duboka 333 metra, u najdubljem dijelu kanjona. Izvire iz podnožja planine Komovi u Crnoj Gori, iz dvije manje rijeke, Opasnice i Veruše. Zajedno sa Pivom čini čuvenu rijeku Drinu.

Man kayaking

Najpopularnije aktivnosti na rijeci

Ova prelijepa rijeka spada u najljepše rijeke u Crnoj Gori i idealna je za rafting, zip lajn i kajak, neke od najpopularnijih aktivnosti kod mnogih avanturista koji vole da uživaju u svim čarima koje im ova rijeka nudi. Takođe, ova rijeka spada u pravi raj za sve pecaroše, jer je njen ekosistem izuzetno bogat raznim vrstama slatkovodnih riba.

Kada su u pitanju najljepša mjesta za izlet u Crnoj Gori, kanjon rijeke Tare je pravo mjesto za tako nešto, jer se ovakav pejzaž rijetko može vidjeti bilo gdje drugdje u svijetu. Čuveni  Đurđevica most je neizbježan dio posjete, jer pruža nevjerovatan pogled na rijeku.

U Crnoj Gori, rijeka Tara je poznata i kao „Suza Evrope“, toliko čista da se iz nje moglo piti, ali sve donedavno. Pod zaštitom je UNESCO-a, jer pripada Nacionalnom parku Durmitor.

# 2 Rijeka Ibar – divlje i veličanstveno remek-djelo prirode

Rijeka Ibar je dugačka 276 kilometara i teče kroz istočnu Crnu Goru. Izvire iz podnožja planine Hilaj u istočnom dijelu države i uliva se u Zapadnu Moravu kraj grada Kraljeva u susjednoj državi Srbiji.

Ova rijeka je poznata po divljim ljepotama koje privlače mnoge pecaroše koji dolaze u ribolov na neke od najukusnijih slatkovodnih riba. Ibar je takođe raj za sve one koji vole da provode vrijeme u miru i tišini prirode, nadomak prelijepe rijeke.

Blue river

# 3 Rijeka Bojana – oaza za jedrenje na dasci i paraglajding

U najlepše rijeke Crne Gore ubraja se i poznata rijeka Bojana, dugačka 41 kilometar. Izvire iz Skadarskog jezera i uliva se u Jadransko more. Na ušću rijeke Bojane u more nalazi se riječno ostrvo Ada Bojana koje je poznato turističko mjesto.

Rijeka Bojana je poznata po svojoj čudesnoj ljepoti, ali i po nevjerovatnoj činjenici da istovremeno teče i nizvodno i uzvodno. To je zato što se u njenom gornjem dijelu dno korita nalazi na oko 36 kilometara nadmorske visine. Zahvaljujući tome, nastaje fenomen gdje se slatka i slana voda sastaju i miješaju.

Ekosistem reke Bojane bogat je sa skoro 140 riba i 300 vrsta ptica. Poznat je kao pravi riječni raj sa izuzetno zabavnim aktivnostima kao što su jedrenje na dasci, paraglajding ili jahanje na bajkovitoj obali tokom prelijepih zalazaka sunca.

Pored rijeke Bojane nalaze se ostaci stare pravoslavne crkve Svijetog Vakha i Svijetog Sergija.

# 4 Rijeka Lim – velika rafting utopija za sve avanturiste

Rijeka Lim izvire iz nevjerovatnog Plavskog jezera kraj grada Plava na sevjeroistoku zemlje i uliva se u rijeku Drinu. Duga je 220 kilometara i protiče kroz tri balkanske zemlje, Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Ova rijeka koja se ubraja u najimpozantnije rijeke u Crnoj Gori stvara takozvanu „kompozitnu dolinu“ sa mnogo zanimljivih kotlina i klisura. Jedna je od najpopularnijih rijeka na Balkanu za rafting, zbog čega mnogi avanturisti obožavaju da dolaze kako bi iskusili ovaj sport na rijeci Lim.

Jedan od glavnih razloga zašto mnogi ljudi dolaze u posjetu rijeci Lim je zbog bogatog istorijskog i kulturnog nasljeđa koje se nalazi na njenoj obali. Najpoznatije znamenitosti koja možete posjetiti su spomenici iz 12. vijeka.

# 5 Rijeka Morača – izvanredan simbol Podgorice

Rijeka Morača je brza, planinska rijeka, dužine 99,5 kilometara koja teče kroz kanjon severno od glavnog grada Crne Gore. Izvire iz podnožja planina Veliki Zebaoc i planine Lola i uliva se u Skadarsko jezero. Rijeka Cijevna i rijeka Zeta su najveće pritoke Morače.

Zahvaljujući činjenici da je rijeka Morača plitka i mala (široka samo 100 metara), nikada nije promijenila svoj tok. Poznata je po nevjerovatnoj i moćnoj hidroenergiji i smatra se jednim od najpoznatijih simbola Podgorice.

River

Sve ljepote koje čine rijeke u Crnoj Gori – prekrasna priroda zemlje

Pored ovih izvanrednih, bistrih rijeka Crne Gore, vrijedi spomenuti i predivne rijeke kao što su rijeka Piva i rijeka Zeta, koje se takođe smatraju pravim, prirodnim rajem za fenomenalan odmor, izvan gradske gužve i vreve.

Tu su i rijeka Crnojevica, rijeka Cijevna, rijeka Ljuta, rijeka Škurda, kao i mnoge druge poznate po svojoj nestvarnoj, prirodnoj ljepoti. Gdje god da krenete u Crnu Goru, možete uživati u nekim od najljepših i najčudesnijih slatkovodnih ljepota.

Zaplovite rijekama iz Porto Montenegra

Ako boravite u Porto Montenegru i uživate u njegovoj predivnoj i luksuznoj marini, možete posjetiti neke od ovih izuzetnih rijeka zbog kojih ćete se još više zaljubiti u našu zemlju. Odvojte dan ili dva od svog odmora kako bi posjetili neku od ovih predivnih rijeka i uvjerili se zašto rijeke u Crnoj Gori spadaju u najljepše simbole zemlje!