Pitate se gdje da živite u Crnoj Gori? Boka je mjesto za vas!

Oblast Bokokotorskog zaliva obuhvata neke od najljepših gradova Crnogorskog primorja kao što su Kotor, Tivat, Perast i Herceg Novi. Turizam je oduvijek bio jedan od osnovnih stubova crnogorske ekonomije, a poslednjih godina, mnogi investitori prepoznali su Crnu Goru kao profitabilnu za otpočinjanje biznisa i pogodnu za život.  

Crnogorska vlada prepoznala je ove namjere i podržala ih Programom ekonomskog državljanstva kojim je olakšala preseljenje i ohrabrila investitore da istraju u svojoj namjeri i ulože u Crnu Goru. Ovim programom strancima je omogućeno da dobiju punopravno državljanstvo investirajući u neki od razvojnih projekata odobrenih od strane vlade.

Ovo je pokrenulo ekspanziju izgradnje novih stambenih projekata širom zemlje, što je rezultiralo time da Crna Gora danas postane jedna od najperspektivnijih tržišta nekretnina u Evropi, nudeći nepokretnosti premium kvaliteta, u okviru luksuznih stambenih kompleksa. 

Zahvaljujući ohrbarujućoj biznis politici, izuzetnim kvalitetom života, niskim životnim troškovima i naširoko poznatoj ljubaznosti Crnogoraca, ova država je idealna da provedete ostatak života u njoj! Ukoliko ste u nedoumici gdje je idealno mjesto da otpočnete vaš život u Crnoj Gori – nastavite da čitate tekst i saznajte zbog čega je Boka idealno mjesto za vas!

Prikaz kanjona Boka kotorskog zaliva

Šta razlikuje Boku od ostalih crnogorskih gradova?

Bokokotorski zaliv ili skraćeno – Boka, kako je mi rođeni ovde volimo nazvati, je istorijska i geografska oblast na jugozapadu Crne Gore. Zahvaljujući svojoj prelijepoj prirodi i bogatom istorijskom nasleđu, Boka je jedna od glavnih turističkih centara Crne Gore. 

Regija Bokokotorskog zaliva naseljevana je još u doba antike, pa danas turisti mogu da uživaju u impresivnoj mediteranskoj arhitekturi, srednjovijekovnih gradova kao što su Kotor, Tivat, Perast i Herceg Novi. Bokokotorski zaliv danas je savršena kombinacija starih, antičkih gradova i luksuznih stambenih kompleksa kakav je Porto Montenegro.

Najveći adut Boke je upravo jedinstvena prilika da iskusite mir i autentično iskustvo šetanjem kroz drijevne gradove Crne Gore, dok u isto vrijeme možete živeti luksuzan život u bogatom i modernom stambenom naselju, koje vam pruža premium usluge, i brojne aktivnosti i događaje. 

Pored dobro poznatog prirodnog okruženja, kulture i istorije, Boka omogućva svojim posjetiocima i stanovnicima da iskuse autentičnu atmosferu Evropskog grada, mediteranske klime i kuhinje, kao i živog noćnog života karakterističan za Balkan u jednom danu! 

Mediteranska klima i impresivna priroda Crne Gore 

Crnogorci se mogu pohvaliti brojnim lokalitetima netakunute prirode. Iako je prva asocijacija na Crnu Goru, za većinu ljudi, slika širokih, dugačkih pješčanih plaža i miris kristalno čistog Jadranskog mora, ovo je samo mali dio prirodnog potencijala koji Crna Gora nudi!

Iako je jedna od najmanjih država u ovom dijelu Evrope, posjeduje čak 5 registrovanih nacionalnih parkova, a najbolje od svega je – svi se nalaze u neposrednoj blizini Boke! Jedan od njih je i planina Lovćen, u čijem se podnožju nalazi. 

Na nekoliko sati vožnje nalazi se i Durmitor, kao i kanjon Tare, koji se nalazi na listi internacionalnih biorezervata. Skadarsko jezero, jedno od brojnih jezera u Crnoj Gori, nalazi se na Ramsar listi – svjetskoj listi močvara od međunarodnog značaja. Zanimljiva je činjenica da je 1991. Crna Gora proglašena ekološkom državom. 

Budući da je mediteranska zemlja, ljeta na obali su suva i topla, sa povremenim olujama. Temperatura se kreće između 20 °C i 39 °C preko dana, dok su noći tople sa blagim povjetarcem. Zime su blage, sa temperaturama od 0 °C do 15 °C i povremenim snijegom. 

Boka – idealno mjesto za sve ljubitelje prirode 

Kada je riječ o Bokokotorskom zalivu, mnogi se slažu da je ovo jedan od najljepših zaliva na svijetu. Masivne crnogorske planine koje okružuju zaliv i zlatno pješčane plaže, pružaju impresivni pejzaž, od koga zastaje dah!

Doživljaju doprinose i karakteristične mediteranske biljke, kao što su masline, četinari, kao i romantična arhitektura starih gradova. 

Kontrast između masivnih planina i zlatnih plaža okupanih suncem, posebno je izražen kada se krećete ka Kotoru serpentinama Lovćena. Onaj koji jednom iskusi prirodu i atmosferu Boke, neće imati sumnje da je baš to idealno mjesto za život.

Značajno kulturno i istorijsko nasljeđe Boka kotorske

UNESCO je prepoznao prirodno i kulturno-istorijsko nasleđe Kotora proglašavajući ga lokalitetom svjetske kulturne baštine još 1979. Kao što smo prethodno pomenuli, gradovi zaliva bili su naseljeni još u antičkom periodu, a Kotor je jedan od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova na Jadranu.  

Jedna od glavnijih turističkih atrakcija ovog grada sasvim sigurno jesu antički zidovi koji se prostiru dužinom od 4,5 km. Kotor ima mnogo pravoslavnih i katoličkih crkvi i manastira na svojoj teritoriji, koje privlače brojne posjete turista i hodočasnika – jedna od najpoznatijih je crkva Sv. Trifuna u starom dijelu grada.

Dva ostrva u blizini obale Perasta, grada unutar Bokakotorskog zaliva – Sveti Đorđe i Gospa od Škrpjela su takođe poznate turističke atrakcije, i neka od ostrva u Crnoj Gori koja morate istražiti!

Odlično očuvana srednjovekovna i mediteranska arhitektura, u kombinaciji sa uskim ulicama popločanim kaldrmom, kreiraju autentičnu atmosferu starih gradova, i poseban osjećaj pripadanja jednoj bogatoj priči, starijom i mnogo značajnijom od nas samih. 

Boka je savršeno mjesto za njegovanje avanturističkog duha!

Ukoliko želite da se preselite u Crnu Goru i pitate se koje je pravo mjesto za one sa avanturističkim duhom – Boka je odgovor koji tražite! Ne postoji bolje mjesto i lokacija koja će vam ponuditi brojnije prilike za uživanje u aktivnostima tokom cijele godine! 

Zahvaljujući raznolikoj prirodi, Crna Gora nudi svojim građanima i posjetiocima najrazličitije aktivnosti tokom cijele godine, od obalskih ljetnjih sportova, do zimskih aktivnosti na crnogorskim planinama. Pominjemo samo nekoliko izleta u Crnoj Gori koje morate obići!

Pogled na planinu Durmitor i prirodu koja je okružuje

Planinske avanture u blizini Bokokotorskog zaliva

Na Durmitoru možete uživati u zipline-u i kampovati pod vedrim nebom. Tokom zimskih mjeseci možete skijati na Lovćenu, planini koja okružuje Bokokotorski zaliv, a možete i uživati u Avanturističkom parku izgrađenom za sve ljubitelje ekstremnih sportova i adrenalinske zavisnike!

Pored Avanturističkog parka, možete uživati u jedinstvenoj prilici da gledate brdske auto trke koje se održavaju na dan državnosti Crne Gore 13. jula. Takođe, možete se oprobati i u planinskom biciklizmu kao i planinarenju, budući da Lovćen obiluje pješačkim i biciklističkim obilježenim stazama idealnim za ove aktivnosti. 

Ljetnje aktivnosti u Boki – pronađite novi hobi

Ljetnje aktivnosti i sportovi na vodi u Bokakotorskom zalivu su toliko rasprostranjeni, da se ne mogu pobrojati na prstima ruku, ovdje možete uživati u vožnji jahtom, pecanju, rekreativnom ronjenju, paraglajdingu, ploviti brodom, kao i katamaranom i još mnogo drugih morskih aktivnosti dostupnih turistima i građanima.

Ukoliko ste u potrazi za novim hobijem ili interesovanjem, Boka je idealno mjesto za vas!

Vizual starog grada u Kotoru iz ptičije perspektive

Boka je Idealno mjesto za luksuzni život u Crnoj Gori

Nakon svega pomenutog, odgovor na pitanje gdje živjeti u Crnoj Gori, nametnuo se sam – Boka je mjesto koje tražite! No, ukoliko se pitate gdje tačno živjeti u Boki, nudimo vam nepogrešivo rješenje za kupovinu nekretnine u Crnoj Gori, luksuzno naselje situirano u srcu Bokakotorskog zaliva.

Porto Montenegro je idealno mjesto za život za sve one koji su u potrazi za uživanjem u luksuznom životnom stilu. Porto Montenegro, počeo je kao ekskluzivna marina, koja se i danas smatra jednom od najboljih na mediteranu.

Mnogi vlasnici brodova i kapetani odlučuju da se usidre baš ovdje, ne samo zbog vrhunske usluge već i zbog sada bogatog naselja koje okružuje marinu i nudi svojim posjetiocima i stanovnicima brojne zanimljive aktivnosti i organizovane događaje tokom godine.

Dugačka promenada pored mora prepuna je različitih restorana, barova i kafića, koji daju raznolike opcije, pa predstavljaju savršeno mjesto za opuštanje nakon radnog dana, romantični sastanak, ali i lud i nezaboravan provod u izlasku sa prijateljima. 

Boka Place – nova urbana četvrt u kojoj se njeguje zajedništvo i mir

Novi urbani kvart u Porto Montenegru – Boka Place jedan je od projekata odobrenih od strane vlade, pa predstavlja idealnu priliku da investirate i dobijete crnogorsko državljanstvo, a usput sebi obezbijedite besprijekoran dom u najljepšem dijelu države.

Ovde u Boka Place-u duh zajedništva podupret je težnjom kolektiva da žive u skladu sa prirodom, dok vode aktivan život u prijateljskom okruženju mediteranske klime. Prodavnice, kafići, fitnes centri i wellness hotel SIRO, zelene površine i nova otkrića na svakom koraku čini ovo mjesto idealnom za sve osobe i porodice.

Najbolje od svega je što su apartmani u okviru Boka Place-a smješteni u blizini magistrale, što omogućava brže uključenje na put i brzi dolazak do željenih destinacija i turističkih atrakcija Crne Gore. Stanovi u okviru Boka Place kvarta nude optimalan odnos cijene i kvaliteta, budući da je cijena kvadrata nešto niža od ostalih četvrti.

Sva stanovanja u okviru SIRO hotelskog kompleksa pripadaju projektu za investiranje odobrenom od strane vlade, pa su pogodne za zahtijevanje ekonomskog državljanstva.

Veličine stanova su strukture trosobnih dupleksa i penthausa, a veličine između 45 m2 i 170 m2. Svaki stanar može zahtijevati neke od brojnih luksuznih usluga, osmišljene da zadovolje sve specifične zahtjeve i potrebe vlasnika. 

Stanovi unutar Porto Montenegra u okviru Boka Place kompleksa jesu nekretnine premium kvaliteta, unutar predivnog okruženja, koje obuhvata luksuznu marinu, restorane, bioskop, hotel i supermarket zbog čega pored luksuznog života nudi i opciju porodične atmosfere.

Imajući sve pomenuto u vidu, ukoliko se pitate gdje da živite u Crnoj Gori i kupite vašu novu nekretninu, nema sumnje da je Boka Place odgovor koji tražite!