Izleti u Crnoj Gori na koje morate poći

Ako se u vama krije zavisnik od adrenalina, onda i sami znate da “običan” odmor, ili putovanje, jednostavno nisu za vas. Vi volite da osjetite vjetar u kosi, uživate u prirodi i obožavate da provodite dane upoznajući neku destinaciju. Vi volite osjećaj slobode koji se javlja na putovanjima i želite da ga zadržite što duže možete. 

Za slučaj da ste riješili da jedna takva destinacija za otkrivanje bude baš Crna Gora, onda znajte da postoje vješto skrojene izlete u Crnoj Gori koje čekaju samo vas da ih započnete. Vjerujemo da je avantura jedan od onih krucijalnih faktora koji omogućavaju da se zaljubite u neku zemlju, zbog čega ovom prilikom želimo da predložimo neke uzbudljive načine da upoznate našu šarmantnu zemlju. 

Takođe, ako ste smješteni u prelijepoj Portovoj marini na samom primorju, većina naših glavnih atrakcija vam je direktno dostupna po pitanju prijevoza i razdaljine, kao i po pitanju samih ruta i aktivnosti, o kojima ćete saznati sve u nastavku teksta. 

Izleti u Crnoj Gori su na svakom ćošku

Avanturu u Crnoj Gori ćete naći u koji god njen kutak da se zaputite, sa minimalno truda, zbog čega smo napravili mini vodič koji će vam olakšati avanturistički boravak u Crnoj Gori, ali i omogućiti da odaberete vrstu aktivnosti i region koji vam najviše odgovara. 

Sjeverna regija je rezervisana za rijeke i planine

Planinski predio Crne Gore je ispunjen predivnim prirodnim ljepotama koje takođe kriju i avanturu. Kanjon Tare nudi bezbroj opcija baš kad su u pitanju adrenalinski sadržaji, a isto se može reći i za Crno Jezero i prirodna čuda Bjelasice.

Tara rafting - izlet u Crnoj Gori za pamćenje

Rijeka Tara je jedan od glavnih razloga zašto veliki broj prirodnjaka i zavisnika od adrenalina voli da posjećuje Crnu Goru. Poznat i kao Suza Evrope, kanjon rijeke Tare je poznat kao najduži u Evropi, i drugi najveći na svijetu, poslije Velikog Kanjona u SAD-u. 

Kanjon Tare ima dubinu od nevjerovatnih 1330 m, a dug je 80 km, što ga je automatski kvalifikovalo za UNESCO-v pogram zaštite, kao prirodno dobro. Brze i opasne vode kanjona Tare su pravo remek djelo divljine – uvijajući se između planina sa preko 50 brzaka u svim bojama azurno plave boje. 

Rafting Tarom podrazumijeva 10 km plovidbe kroz brzake, što ga čini pravim predstavnikom avanture u Crnoj Gori. S druge strane, ono što ga čini posebnim je što ćete iskusiti mnogo više od brzine i naleta adrenalina, jer je tu i impresivan pogled na okolne stjenovite riječne terase, skrivene pješčane plaže, oštre i opasne stijene, kao i bezbroj tajnovitih uvala koje čekaju baš vas da ih istražite. 

Sve u svemu, Tara rafting je sasvim sigurno avantura koja će vas oduševiti, a pored svega što smo nabrojali, tokom ove pustolovine moći ćete da vidite i najkraću rijeku i najveći potok u Evropi. 

Zipline preko rijeke Tare

Još jedna poslastica za pustolove! Ekstremni zipline preko kanjona rijeke Tare je avantura rezervisana samo za najhrabrije. Riječ je o 1050 m dugom zipline-u na kom vožnja dostiže nevjerovatnih 120 km na sat, zbog čega se i klasifikuje kao jedan od najbržih na svijetu.

Ono što ga čini toliko esktremnim je prosta činjenica da visite na kablu iznad jednog od najvećih svjetskih prirodnih fenomena. Naravno, ako ste pravi zavisnik od adrenalina, bićete nagrađeni na bezbroj načina, a najviše time što ćete svojim očima vidjeti dramatičan pejzaž kanjona Tare koji se prostire ispod vas, kao i spektakularnu arhitekturu Đurđevića mosta, koji je ujedno i krajnja tačka zipline-a.

Džip safari na Bjelasici - 6h dug izlet u Crnoj Gori

Bjelasica je planinski vijenac koji se prostire duž sjeveroistoka Crne Gore, sa najvišim vrhom Crna Glava – visine 2139 m. Bjelasica je jedan od najvažnijih centara prirodnog turizma u Crnoj Gori, pri čemu ima dodatnu prednost po pitanju pristupačnosti, jer se Kolašin, grad u njenom podnožju, nalazi tačno na putu koji vodi od Podgorice. 

Budući da je Bjelasica poznata kao jedna od najljepših planina u Crnoj Gori, takođe predstavlja i pravi raj za sve pustolove. Džip safari je upravo ona vrsta pustolovine koja vas vodi kroz zelene pašnjake i planinska sela, i nadomak planinskih jezera poznatih kao Gorske oči. 

Kada za vrijeme safarija dođete od Biogradskog jezera, imaćete priliku da iznajmite čamac i zaplovite, ili, ako vam to više leži, obiđete jezero pješice. Kako god da odlučite, čeka vas jedna slikovita avantura tokom koje ćete imati priliku da vozite, šetate, fotografišete, ili jednostavno uživate u onome što je pred vama.

Centralna regija je za jezera i utvrde

Centralna regija Crne Gore se prije svega odnosi na predio oko planine Lovćen i stare i sadašnje prijestonice Crne Gore – Podgorice i Cetinja. Tom dijelu pripada i Skadarsko jezero, još jedno prirodno blago zemlje, ali hajde da vidimo šta vas ovdje očekuje. 

Pješačka izlet u Crnoj Gori - osvajanje planine Lovćen

Planina Lovćen se uzdiže direktno iz jadranskog basena, stvarajući idealno zaleđe u kom se smjestio drijevni grad Kotor. Lovćen je poznat po dva impozantna vrha – Štirovniku, visokom 1749 m, i nešto nižem Jezerskom Vrhu , visine 1657 m. Planinske padine Lovćena su prilično strme, zbog čega stvaraju jedinstven vizuelni utisak koji dopunjava cjelokupan pejzaž.

Ljepota ove pješačke avanture je u tome što vam se ukazuje prilika da iskusite planinu Lovćen zajedno sa njenim okruženjem, sa zapanjujućim pogledom koji se otvara prema ka dubokim plavim vodama Boka kotorske, blistavom Skadarskom jezeru ili okolnom planinskom pejzažu optočenom livadama i planinskim vrhovima.

Pošto se od pječačenja uvijek ogladni, na ovoj pustolovini vas čekaju ukusna lokalna organska jela, i to ona vrsta gastro specijaliteta koju ne možete okusiti nigdje drugdje – jedinstveno nasljeđe crnogorske kulture i istorije

Kajaking na Skadarskom jezeru - savršen način da provedete dan

Zamislite kajaking avanturu na najvećem jezeru na Balkanu, veslanje mirnim vodama u svim nijansama zelene boje, na jednoj od najspektakularnijih prirodnih ljepota u Crnoj Gori. Međutim, kako se Skadarsko jezero kvalifikuje kao mjesto za avanturu? Odgovor je – zbog kajakinga!

Magični Skadar nudi jedinstven uvid u bogatu floru i faunu koja postoji na jezeru, drijevne ostatke veličanstvene prošlosti, skrivene plaže i srednjovijekovne manastire. Pouzdani kajaci vas vode kroz slikovite riječne rukavce, sve do čuvenog rezervata sa lokvanjima. Čista voda jezera je savršena  i za kupanje, pa se ne libite skakanja!

Skadar je definitivno mjesto koje treba posjetiti ako želite iskusite avanturu u Crnoj Gori koja odiše netaknutom prirodom, spektakularnim pogledom, rijetkim biljnim i životinjskim vrstama, kao i drijevnim kulturnim nasljeđem koje čuvaju manastiri iz 14. vijeka.

Posjetite tvrđavu Goražda

Pješačenje do tvrđave Goražda nadomak Kotora je jedinstvena avantura sa kulturnom pozadinom. Riječ je o utvrđenju izgrađenom od strane Austrougarske monarhije, između 1884-1886, podignuta na mjestu već postojeće, starije strukture. 

Tvrđava je podignuta na istoimenom brdu koje se nalazi na nadmorskoj visini od 452 m. Tvrđava izuzetno simteričnog plana dominira brdima iznad Kotora, flankirajući jedan od prilaza koji vode u grad. Konstrukcija tvrđave je kružna, što je inače krajnje neuobičajeno za planinske utvrde, međutim u ovom slučaju je riječ o proizvodu najmodernije tehonologije i vojnog inženjeringa dostupnih u tom periodu. 

Pored posjete samoj tvrđavi, ova pješačka tura vam omogućava da posvjedočite nevjerovatnim prirodnim ljepotama i pogledu na horizont zaliva Boke.

Primorski izleti u Crnoj Gori dolaze u svim nijansama plave

Do sad vam je poznato da se crnogorsko primorje ne može opisati drugačije nego magično. Prelijepa Boka kotorska ukrašena drijevnim srednjovijekovnim gradovima, bistrim plavim vodama koje zapljuskuju mnogo prirodne ljepote poput pećina i uvala, minijaturnih zaliva i klisura. 

Primorje Crne Gore je kao stvoreno za pravu pustolovinu, a evo i nekih naših prijedloga u tom domenu.

Paraglajding iznad Boke

Za paraglajding se može reći da je sinonim za adrenalinski sadržaj, a tek ako se dešava iznad Jadranske obale! Ovo je vrsta avanture koja vam omogućava da uživate u pogledu na planinske predjele, zidine starih gradova, brojne plaže i poluostrvo Sveti Stefan. 

Lebdenje hiljadama metara iznad zemlje je nešto što sigurno obezbjeđuje injekciju adrenalina, a pritom, za ovakvu avanturu vam nije potrebno iskustvo, već samo hrabrost i želja da letite i vidite svari iz ptičje perspektive. 

Krstarenje zapanjujućim Pivskim jezerom

Pivsko jezero se nalazi u sjeverozapadnom dijelu zemlje, u zoni Pivskih planina. Do ovog jezera se lako dolazi sa primorja, zbog čega smo ga i uključili u izbor. Pivski kanjon, koji vodi do jezera, je mjesto neprevaziđene ljepote koje obećava i pravu avanturu. 

Pivsko jezero je drugo najveće, poslije Skadarskog, i najveće vještačko jezero u zemlji, ukrašeno prelijepim plavim nijansama koje stvaraju nadrealan kontrast sa zelenilom šume okolo, što nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

Ovo je mjesto je prava oaza za bijeg od realnosti, prirodno svetilište koje vas može uvjeriti da spoljni svijet ne postoji. Krstarenje mirnim i bistrim vodama jezera je najbolji način da se upoznate sa ljepotom za koju je, u ovom slučaju, odgovoran čovjek, ali takođe ljepotu koju je oblikovala priroda. 

Istraživanje misteriozne Lipske pećine

Lipska pećina je jedan od najvećih speleoloških spomenika prirode u Crnoj Gori, sa sistemom podzemnih prolaza dužine 2.5 km. Prvi put je istražena za vrijeme Njegoševe vladavine, mada je i prije toga bila poznata pustolovima i prirodnjacima koji su željeli da se oprobaju u mapiranju njenih hodnika. 

Ako se odlučite na ovu podzemnu avanturu u Crnoj Gori, vidjećete brojne pećinske forme, ornamente i skrivene kutke. Tura ove pećine je pogodna kako za sve zavisnike od adrenalina, tako i za sve radoznalce koji spas od ljetnje žege traže u mraku i hladnoći podzemlja.

Dnevni izleti u Crnoj Gori

Bilo da ste se u Crnoj Gori našli zbog praznika, ljetovanja, proputovanja ili produženog vikenda, avanture i adrenalinski sadržaji koje smo vam preldožili su dostupni uglavnom preko cijele godine, sem tokom zime jer imaju tendenciju da budu oštre, naročito u planinskim krajevima. 

U svakom slučaju, vrijeme u Crnoj Gori je odlučujući faktor za većinu ovih sadržaja, što opet ne bi trebalo da vas brine jer je mediteranska klima poznata kao blaga i prijatna, naročito tokom proljećnih i jesenjih mjeseci. 

Ako ste radi, možete otići i na jednodnevne izlete koji postoje u svim mogućim varijantama, a takođe su odličan način da još bolje upoznate našu zemlju. Tu su vinske ture, planinski biciklizam, jahanje konja, i mnoštvo toga drugog što se može prilagoditi vašim željama i vašem tempu. 

Avanturistički izleti iz Porto Montenegra

U slučaju da niste raspoloženi da odete previše daleko u potrazi za avanturom i udarom adrenalina, uvijek možete da isprobate neke od naših, posebno skrojenih avanturističkih izleta. 

Ture smo kreirali tako da naši gosti zadobiju posebno i nezaboravno iskustvo, u sklopu našeg odmarališta. Naše ture su takođe specijalno prilagođene svakoj grupi pojedinačno, pa tako učesnici mogu steći i neke nove vještine dok učestvuju u različitim sportskim ili rekreativnim aktivnostima. 

Sa nama možete zaploviti vodama zaliva Boke i imati posebne časove jedrenja sa iskusnim instruktorom, učestvovati na regatama i slično. Druga opcija je da isprobate neke od planinskih aktivnosti koje imamo u ponudi – poput džip safarija ili kanjoninga – ili, krenite sa nama u obilazak seoskih domaćinstava i okusite lokalne gurmanske specijalitete. 

Kao što vidite, ponuda je ogromna a mogućnosti beskrajne, dok jedino što vi treba da uradite je da bukirate naredni let za Crnu Goru, smjestite se u Porto Montenegru i krenete na neki od brojnih izleta u Crnoj Gori koje ćete zauvijek pamtitI!